ЗСУ стримують ворога на Донеччині та тиснуть на Луганщині

У Донецькій та Луганській областях продовжуються найзапекліші бої. Ворог продовжує спроби захопити міста Донецької області та руйнує все на своєму шляху. В Луганській області українські військові тиснуть росіян і поступово просуваються ближче до великих міст області

Донецька область

Про поточну ситуацію на Донеччині розповів голова ОДА Павло Кириленко.

«Найбільш гарячішими лишаються напрямки Бахмутський, Авдіївський та Мар’їнсько-Вугледарський. На Бахмутському ворог не припиняє спроб прорвати оборону або обійти місто, або вже увійти в межі міста. Численні спроби атак є тому підтвердженням. Втім ворогу це не вдається — він щодобово зазнає численних втрат у живій силі та техніці», — розповів Павло Кириленко.

За його словами, така ситуація склалася й у меншій за розміром Авдіївці. Постійно під обстрілами знаходиться лінія фронту — Мар’їнка, Красногорівка, Вугледар.

Павло Кириленко зазначив, що в Авдіївці залишаються 2 тисячі цивільних осіб, які категорично відмовляються від евакуації. У Бахмуті до початку опалювального сезону було 15 тисяч мирних мешканців попри те, що в місті повністю відсутні комунікації, які наразі неможливо відновити.

Луганська область

Про поточну ситуацію розповів голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Доволі запеклі й важкі бої відбуваються зараз на Луганщині. Але в місцевих пабліках ми читаємо про те, що місцеві жителі чують вже достатньо голосно бої біля великих міст – і в Рубіжному, і в Кремінній. Це говорить про те, що лінія фронту потрохи просувається до наших великих міст», – розповів він.

За його словами, дуже швидко просуватися на Луганщині ЗСУ не можуть, оскільки ворогу вдалося трохи підготуватися – «вони зробили оборонні споруди, позаривались там, встигли підтягнути резерв». Крім того, просування сповільнює й те, що всі ці території заміновані.

Голова ОВА також додав, що в області дуже багато окупантів. І хоча там велика кількість недосвідчених солдат та панують деморалізовані настрої, вони все одно несуть смертельну небезпеку.

«Коли вони йшли тою махіною вперед на початку – це була одна історія. А зараз вони в обороні й постійно відкочуються назад з величезними втратами, тому це зовсім інша справа», – наголошує він.

Крім того, мінусова температура та небажання місцевих жителів підтримувати окупантів дуже працюють на руку українським захисникам.

Наразі офіційно звільнено вже 12 населених пунктів на Луганщині.

«Уже офіційно 12 населених пунктів звільнили ЗСУ від окупантів на Луганщині. Просування йде непросто, кожен метр Луганщини дається дуже важко», – зазначив очільник області.

Загальна ситуація станом на ранок 15 листопада

Ворог намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій ЗСУ на окремих напрямках. Крім того, росіяни продовжують обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України.

Наступальні дії ведуться на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

«За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Новоселівське Луганської області; Білогорівка, Бахмут, Бахмутське, Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новокалинове, Новомихайлівка, Первомайське Донецької області», — йдеться в повідомленні Генштабу ЗС України.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.