Український «Щедрик» готують до подання у список ЮНЕСКО

Українська колядка «Щедрик» відома по всьому світу завдяки її англомовної версії «Carol of the Bells»

Про це заявили в Вінницької обласної державної адміністрації вчора, 15 березня, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Різдвяну колядку «Щедрик» в обробці українського композитора Миколи Леонтовича хочуть внести до списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО. Наразі цим питанням вже займається директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель.

Зазначається, що внести колядку в список ЮНЕСКО планують до сторіччя з дня прем’єри «Щедрик» в США. Так, 5 жовтня 1922 року український хор дав прем’єрний виступ в концертному залі Нью-Йорка Carnegie Hall. Саме там «Щедрик» почув американський хоровий диригент українського походження Петро Вільговскій. Згодом він створив англійську версію колядки «Carol of the Bells», яка і стала відомою у всьому світі.

Директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель вже готує внесення пісні «Щедрик» в список ЮНЕСКО зараз готує. За планом, спочатку «Щедрик» повинні внести до місцевого переліку нематеріальної культурної спадщини (НКР). До жовтня 2021 колядку планують включити в Національний перелік НКР України, а вже до вересня 2022 сподіваються, що «Щедрик» увійде до списку ЮНЕСКО.

«Сьогодні ми дали своєрідний старт великому проекту, який має розпочатися саме на Вінниччині – «ТУЛЬЧИН – мала культурна столиця України – 2022». Адже саме тут, на Поділлі, народжена мелодія «Щедрика» показала світу культурну зрілість України. Ще 100 років тому», – голова ОДА Сергій Борзов.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.