Мін’юст Грузії відмовив Денісовій у зустрічі із Саакашвілі

До експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі не пускають представників України, розповіла в ефірі ток-шоу “Сьогодні” на телеканалі “Україна 24” уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова.

“Минулого тижня я отримала листа від Михайла Саакашвілі, в якому він висловлював прохання, щоб я до нього приїхала, тому що у нього погіршився стан здоров’я і потрібна допомога у тому, щоб грузинська країна дала можливість перевезти його до громадянської лікарні. Посольство України написало листа до Міністерства юстиції Грузії з проханням дати мені таку можливість і ноту Міністерству закордонних справ щодо вирішення питання, супроводу цього питання та сприяння у моєму візиті”, — розповіла вона.

За словами Денісової, у Мін’юсті Грузії їй відмовили у візиті до Саакашвілі під приводом того, що це не передбачено законом.

“Минулого разу, коли я 27 жовтня була у Михайла, 26-го були перепони з приводу мого потрапляння взагалі до держави. Цього разу було все добре, я в’їхала в країну без проблем, і ми чекали на рішення Мін’юсту. Я особисто зателефонувала міністру Але вчора відповіді не було, а сьогодні телефонним дзвінком консулу Мін’юст повідомив про відмову. Потім ми отримали листа, де було повідомлено, що у зв’язку зі станом здоров’я Саакашвілі до нього допускаються лише особи, передбачені кодексом Грузії про взяття під вартую. Це адвокати, близькі люди та консул”, — сказала вона.

Денісова підозрює, що стан здоров’я Саакашвілі є критичним.

“З огляду на те, що грузинська влада каже, що стан (здоров’я Саакашвілі — ред.) задовільний, що начебто все добре, то чому мене не пустили? Я думаю, що можливо, грузинська влада має що приховувати від омбудсмена України, мандат якого поширюється на захист усіх прав громадян України, якщо вони перебувають за межами держави. Тому я хотіла потрапити до керівника установи або зустрітися з головним лікарем лікарні у в’язниці №18, щоб вони розповіли мені, а може, показали, в якому стані взагалі ця лікарня, тому що Саакашвілі скаржиться, що ув’язнені роблять психологічний тиск на нього, і неможливо навіть просто поспати чи відпочити. Але, на жаль, 4 години я чекала і не змогла цього досягти.

Водночас був адвокат у Саакашвілі, і він розповів про те, що стан тяжкий, він не встає з ліжка, лікарі не пускають ні його особистого лікаря, ні консиліуму, і він дуже просить, щоб ми поширили інформацію про його стан. Він знову написав мені листа, в якому каже, що останні три дні практично не встає з ліжка. Тиск стрибає від дуже низького до дуже високого. “Мені тепер сподіватися нема на що, і в камері немає кнопки, щоб викликати лікаря”, — розповіла вона.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.