ЄС: Росія – сторона конфлікту, а не посередник у Нормандському форматі

Німеччина та Франція грають у Нормандському форматі роль модераторів і спостерігачів, а Росія є однією зі сторін конфлікту.

Про це під час пресконференції у Брюсселі за підсумками саміту Східного партнерства заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, посилаючись на кореспондента Укрінформу, пишуть Вчасні Новини.

Таку відповідь вона дала на запитання журналістів, який формат переговорів з Росією ЄС обиратиме у разі реагування на нову агресію проти України.

«Формат переговорів є дуже чітким. Після анексії Криму Росією був створений Нормандський формат, де Німеччина та Франція – модератори та спостерігачі, а сторонами конфлікту є Україна та Росія. Ми працюємо в цьому форматі. Я думаю, це і є потрібний формат для цього конфлікту», – сказала фон дер Ляєн.

Як відомо, Росія відмовляється визнавати себе стороною конфлікту на сході України. Натомість вона намагається позиціонувати себе як посередника у Нормандському форматі переговорів.

Пані фон дер Ляєн підтвердила, що влітку цього року Єврокомісія отримала від Європейської ради завдання розробити різні варіанти дій у разі подальшої агресії Росії проти України, і виконала «домашнє завдання». Тож Євросоюз готовий відповісти на агресивні дії РФ, хоча сподівається, що такого не станеться.

Нагадаємо, 15 грудня в Брюсселі відбувся 6-й саміт Східного партнерства. Лідери ЄС та п’яти країн-партнерів – України, Грузії, Молдови, Вірменії та Азербайджану, – підбили підсумки за попередні роки та визначили перспективи.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.