Розвідка США: Путін міг керувати Деркачем

Путін контролював діяльність українського народного депутата Андрія Деркача, який відіграв значну роль в діяльності Росії щодо впливу на вибори

Про це йдеться у розсекреченій доповіді розвідки США щодо втручання Росії в процес американських президентських виборів, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За даними розвідки, президент РФ Володимир Путін особисто керував деякими процесами несанкціонованого втручання. Крім того, деякі російські урядові організації докладали зусиль до очорнення кандидатури президента Джо Байдена і Демократичної партії, підтримки колишнього президента США Дональда Трампа, підриву суспільної довіри до виборчого процесу та загострення соціально-політичних суперечок у США.

«Ключовим елементом стратегії Москви під час цього виборчого циклу було використання людей, пов’язаних із російською розвідкою, щоб просувати наративи, включно з оманливими і необґрунтованими звинуваченнями проти президента Байдена, – через американські медіа, посадовців, відомих особистостей, включно з близькими до експрезидента Трампа і його адміністрації», – йдеться у документі.

У звіті також вказується, що Путін разом з іншими посадовцями міг контролювати діяльність українського нардепа Андрія Деркача.

«Ми з’ясували, що президент Путін та інші російські високопосадовці були обізнані, і, можливо, спрямовували операції з впливу РФ проти виборів у США 2020 року. Наприклад, ми оцінюємо, що Путін контролював діяльність українського народного депутата Андрія Деркача, який відіграв значну роль в діяльності Росії щодо впливу на вибори», – сказано в документі.

Крім того, зазначається, що Деркач «має зв’язки із російськими офіційними особами, як і з російськими спецслужбами». Він міг передавати інформацію в США через адвоката Трампа Руді Джуліані.

Основна ідея, яку поширювали з Росії, залишилася незмінною: нібито корупційні зв’язки між президентом Байденом, його сім’єю та іншими офіційними особами США та України.

Читайте також: Кулеба розповів про «чергове гучне фіаско РФ»

У доповіді вказується, що російські спецслужби «використовували довірених осіб, пов’язаних з Україною, і зв’язки цих довірених осіб, зокрема їх контакти в США, щоб поширити цей наратив, щоб дати Москві правдоподібне заперечення їх причетності». Водночас наголошується, що розвідка не має доказів того, що український уряд був причетний до цього.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.