В Україні працюватиме санавіація: деталі

Кабінет міністрів 17 березня підтримав ініціативу Міністерства внутрішніх справ (МВС) щодо створення Єдиного аеромедичного простору, який передбачатиме запровадження системи аеромедичної евакуації.

Про це повідомляє пресслужба МВС, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами очільника відомства Арсена Авакова, реалізація проєкту почнеться вже 1 квітня у семи західних областях (Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Волинській, Рівненській, Тернопільській і Чернівецькій). З 1 травня запрацює в Києві і ще восьми областях.

Зазначається, що створення Єдиного аеромедичного простору повністю узгоджується з концепцією розвитку авіації МВС та є результатом роботи з Францією та компанією Airbus.

Аваков заявив, що йдеться про новий рівень надання екстреної медичної допомоги, при якій людина отримає лікарську допомогу або буде доставлена в медзаклад з будь-якого, навіть найвіддаленішого, куточка країни. Також, за його словами, другою складовою цієї програми є підтримка вітчизняної трансплантології, де успіх залежить, зокрема, від швидкості доставлення реципієнта або органу до місця операції.

Він повідомив, що на сьогоднішній день готові до роботи дві вертолітні бази – у Львові та Києві. Далі система аеромедичної евакуації охопить всю Україну.

«Таким чином ми, в співпраці з Міністерством охорони здоров’я та завдяки підтримці наших французьких партнерів, відроджуємо санавіацію, яка досі існувала тільки теоретично. Вже на першому етапі як мінімум 7 мільйонів українців зможуть отримати максимально швидкий доступ до медичної допомоги в ситуаціях, які загрожують їх життю і здоров’ю», – зазначив Аваков.

Міністр МВС зазначив, що період реагування на виліт гелікоптера становитиме від 5 до 30 хвилин, в залежності від обставин.

«Цей проєкт – перший крок для повноцінного запуску системи аеромедичної евакуації на всій території України», – наголосили у МВС.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.