Консул вже у дипустанові: МЗС України назвали інцидент провокацію і готують відповідь

Російські силовики затримали консула Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі. Його тримали кілька годин, а зараз він знаходиться в українській дипустанові.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У МЗС назвали такі дії Росії черговою провокацією.

«Чергова провокація на тлі дестабілізаційних дій Росії. Російські правоохоронці затримали співробітника генерального консульства України в Санкт-Петербурзі на кілька годин. Зараз він знаходиться в українській дипустанові», – розповів Ніколенко.

Він наголосив, що відповідно до практики що існує та на основі принципу взаємності українська сторона готує відповідь.

Прокоментував цю подію й заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін у відповіді УНН.

«Чергова провокація держави агресора відносно України на фоні військової ескалації вздовж кордонів України та на території тимчасово окупованого Криму. У відповідності до існуючої практики та на основі принципу взаємності українська сторона готує відповідь відносно російських дипломатів», – сказав Єнін.

Відповідно до міжнародних норм, дипломати володіють недоторканністю у країні, в якій вони працюють, але їх можна позбавити права перебування в разі порушення закону або ворожих дій. Як випливає з Віденської конвенції, держава перебування може в будь-який час повідомити акредитовану державу, що глава представництва або іншого дипломатичний працівник є персоною нон грата і його перебування в країні неприйнятне.

Нагадаємо. Раніше стало відомо, що ФСБ Росії затримала в Санкт-Петербурзі консула Генерального консульства України нібито за отримання закритої інформації з баз даних правоохоронних органів і ФСБ.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.