Прем’єр Чехії не розуміє позиції президента щодо версії вибухів у Врбетіце

Прем’єр Чехії Андрій Бабіш спростував слова проросійського президента Мілоша Земана, який озвучив версію, згідно з якою події у 2014 році могли статися через спроби приховати нестачі боєприпасів на складі.

Про це повідомляє frekvence1, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Президент Чехії заявив, що є версія, згідно з якою події у 2014 році могли статися через спроби приховати нестачі боєприпасів на складі. Прем’єр Чехії спростував ці слова та підкреслив, що правоохоронні органи розслідують тільки одну версію, пов’язану з російськими спецслужбами.

«Я пояснив президенту, що поліція розслідує одну версію, пов’язану з російськими спецслужбами. Можливо, в ході розслідування з 2014 року було більше однієї версії. Але я не можу пояснити, чому зараз президент наполягає на тому, що версій більше», – сказав Бабіш.

Читайте також: Чехія вимагатиме від РФ відшкодування збитків, завданих під час вибухів на військових складах

Нагадаємо. Раніше стало відомо, що Чехія звинуватила Росію в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у  Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. За даними чеської влади, до вибухів причетні російські спецслужби. У зв’язку з цим Прага вислала 18 російських дипломатів.

Поліція Чехії оголосила в розшук двох громадян РФ – Олександра Петрова і Руслана Боширова, обвинувачених раніше у нападі на Скрипалів у Солсбері у Великій Британії.

Росія у відповідь оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата, що фактично паралізувало роботу посольства.

Окремо Чехія просила союзників по НАТО викликати російських послів у своїх країнах як доказ їхнього протесту проти руйнівної діяльності Росії. Прага ознайомила союзників у НАТО з детальними доказами причетності російських агентів ГРУ до вибуху у Врбетице.

Окрім того, Сенат (верхня палата парламенту) Чехії визнав вибухи у Врбетіце в 2014 році актом державного тероризму проти однієї держави-члена Європейського союзу, а отже і проти всього ЄС. Сенатори закликали уряд Чехії розірвати договір про дружні відносини і співробітництво з Росією – за відповідну резолюцію проголосували 67 з 72 присутніх на засіданні членів Сенату

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.