Сказати можна що завгодно: в ОП відреагували на розслідування Bellingcat

В ОПУ заявляють, що затримання торік у Білорусі бойовиків ПВК Вагнера сталося внаслідок посиленого контррозвідувального режиму напередодні президентських виборів у республіці. Окрім того, Єрмак «не відповідає за роботу розвідки»

Таку заяву зробив радник Єрмака Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу у зв’язку з публікацією розслідування Bellingcat про операцію із затримання “вагнерівців”, передають Вчасні Новини.

Керівник ОП Андрій Єрмак хоч і був залучений у переговори про припиненея вогню на сході України, однак не відповідає за роботу розвідки і не керує будь-якими оперативними процесами.

“Дуже неправильно, що роботу розвідки доводиться розбирати аж настільки відкрито. Це специфічна діяльність, яка вимагає тиші і непублічності. Розвідка так влаштована, що там завжди є багато різних планів, більшість із яких ніколи не набуде розголосу. Чи обговорюються такі плани широко на політичному рівні? Тільки в дуже загальних рисах”, – сказав Подоляк.

Він зазначив, що в тексті Bellingcat є тільки слова кількох “відставників”, щодо яких, за словами радника, самі розслідувачі спеціально вказують, що їм не вдалося незалежно верифікувати сказане.

При цьому радник глави ОП зауважив, що до цього насправді нічого додати, “бо якщо це просто слова – можна сказати все що завгодно”.

“Затримання “вагнерівців” у Білорусі сталося внаслідок абсолютно зрозумілої механіки – напередодні виборів у Білорусі був значно посилений контррозвідувальний режим. Це було просто неминуче – що вони побачать, хто заїхав на їхню територію, і відреагують. Що ж стосується переговорів про “тишу” на Донбасі, які тривали у той період, то це дійсно було надважливим завданням для держави. Зрештою, “тиша” була встановлена. Але це був окремий процес, який модерувався окремо від усіх процесів у розвідці та спецслужбах. Дійсно, Андрій Єрмак відповідав за переговори про тишу. Але пан Єрмак не відповідає за роботу розвідки і тим більше не керує будь-якими оперативними процесами”, – наголосив Подоляк.

Нагадаємо, що міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat та російського видання The Insider 17 листопада опублікувала розслідування про спецоперацію із затримання бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, в якій аналізує обставини та причини її зриву. Зокрема, в матеріалі ідеться про те, що керівник ОП Андрій Єрмак пропонував відтермінувати спецоперацію на тиждень у зв’язку з досягненням домовленостей про припинення вогню на сході України.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.