Катастрофа МН-17: суд у Гаазі виносить вирок у справі про збиття авіалайнера

Через 8 років після трагедії сьогодні, 17 листопада Окружний суд Гааги оголошує вирок у справі про збитий у 2014 році в небі над Донбасом пасажирський літак рейсу MH17 Малазійських авіаліній, який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур. Внаслідок авіакатастрофи Boeing 777 загинули 298 пасажирів та членів екіпажу.

Судовий процес почався ще 9 березня 2020 року і тривав понад два з половиною роки.

Окружний суд Гааги оголосив рішення у справі про збитий у 2014-му пасажирський літак рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній».

Рішення оголосив головуючий суддя Гендрік Стейнгаус.

«Суд вважає, що MH17 був збитий ракетою «Бук» з сільськогосподарського поля під Первомайськом», — сказав Стейнгаус.

Зазначається, що територію т.з. «днр», над якою збили літак, росіяни контролювали щонайменше з травня 2014 року. А бойовики самопроголошеної республіки виконували вказівки кремля.

У збитті лайнера звинувачують трьох росіян — Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та Олега Пулатова, а також українця — Леоніда Харченка з так званого «гру» «днр». Фігурантам було висунуто звинувачення за двома статтями Кримінального кодексу Нідерландів – спричинення катастрофи (ст. 168) і вбивство пасажирів (ст. 289).

Катастрофа МН-17: суд у Гаазі виносить вирок у справі про збиття авіалайнера
Фото: EPA/UPG

Росіянам та українцю призначали покарання у вигляді довічного ув’язнення. Жоден з них не був присутній у залі суду.

Винесене судом рішення може бути оскаржене. Для прокуратури та обвинувачених термін оскарження становить 14 днів після винесення вироку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.