Мікроби в океанах і ґрунтах внаслідок еволюції зможуть їсти пластик: дослідження

Дослідження Технологічного університету Чалмерса у Швеції є першою великомасштабною глобальною оцінкою здатності бактерій розкладати пластик. Згідно з його результатами, кожен четвертий із проаналізованих організмів містить відповідний фермент.

Про це пишуть Вчасні Новини, посилаючись на The Guardian.

У ході дослідження було скановано понад 200 мільйонів генів, виявлених у зразках ДНК, які були взяті з довкілля. Вчені виявили 30 тисяч різних ферментів, які можуть руйнувати 10 різних типів пластику. При цьому майже 60% нових ферментів не вписуються в жоден із відомих класів ферментів — їхні молекули розкладають пластмаси способами, які раніше були невідомі.

Дослідники виявили, що кількість і тип виявлених ними ферментів відповідали кількості та типу пластикового забруднення у різних місцях.

За словами вчених, результати свідчать про вимірний вплив пластикового забруднення на глобальну мікробну екологію.

Щорічно у довкілля викидаються мільйони тонн пластику, і тепер забруднення пронизує всю планету від найвищих гір до найглибших океанів. Зменшення кількості використовуваного пластику має життєво важливе значення, так само як і належний збір і переробка відходів.

Але багато пластмас зараз важко розкласти та переробити. Використання ферментів для швидкого розкладання пластмас на їхні будівельні блоки дозволить виготовляти нові продукти із старих, скорочуючи потребу у виробництві первинного пластику. Це дослідження виявило безліч нових ферментів, які необхідно вивчити та адаптувати для промислового використання.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.