«Слуги народу» пропонують заборонити перенесення вихідних та робочих днів: деталі

Проєкт закону про заборону перенесення вихідних та робочих днів вже зареєстровано на сайті Верховної Ради. У разі його ухвалення, він набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Текст законопроєкту опубліковано на сайті парламенту, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів (№4597).

Авторами законопроєкту виступили депутат від «Слуги народу», зокрема, голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Законопроєктом пропонується встановити заборону на перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків, встановлених Кодексом законів про працю України.

Які норми хочуть відмінити

Передбачається вилучення з Кодексу положення про те, що з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет міністрів не пізніше, ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Крім того, планується вилучити положення щодо того, що власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації уряду не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

У Кодексі залишається положення, згідно з яким у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Йдеться про такі святкові дні:

  • 1 січня – Новий рік;
  • 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове;
  • 8 березня – Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня – День праці;
  • 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 28 червня – День Конституції України;
  • 24 серпня – День незалежності України;
  • 14 жовтня – День захисника України.
  • один день (неділя) – Пасха (Великдень);
  • один день (неділя) – Трійця.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що Кодексом законів про працю України в нашій державі визначено 11 святкових та неробочих днів. У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Мотивація заборони на перенесення робочих днів

У пояснювальній записці йдеться про те, що надмірна кількість перенесень робочих днів «негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України у світі».

«Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає. Перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії», – сказано у тексті.

Також додається, що перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди – двічі на місяць, що є «порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним».

«Водночас, перенесення робочих днів подекуди призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними. Це підтверджується академічними напрацюваннями у сфері психології праці, відповідно до яких порушення ритму праці та відпочинку істотно впливає на працездатність робітника. Враховуючи, що помилки робітника під час праці можуть загрожувати здоров’ю і життю як самого робітника, так й інших людей, вимоги до його працездатності повинні бути достатньо високими», – наголошується в тексті.

Автори звертають увагу і на те, що законопроєктом усувається дискримінація між робітниками, яким встановлено 5-денний або 6-денний робочий тиждень.

«Важливо також наголосити, що відповідно до 51 статті Конституції України, сім’я охороняється державою. Якісно проведений час з сім’єю позитивно впливає на її міцність та психологічний стан членів родини. Прийняття рішення про скорочення родинного часу є грубим втручанням в особисте життя людини та домогосподарства», – вважають автори законопроєкту.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.