МКЧХ готовий виконати роль посередника, якщо Україна та Росія домовляться про звільнення полонених – президент гуманітарної організації

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) готовий виконати роль посередника, якщо Україна та Росія домовляться про звільнення полонених, заявив в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” та телеканалу “Україна 24” президент гуманітарної організації Петер Маурер.

“Як ви знаєте, за нормами Женевської Конвенції військовополонені звільняються після завершення військових дій. Але якщо є можливість домовленості сторін про більш раннє звільнення, то ми готові виконати свою роль нейтрального посередника в переговорах”, – заявив Маурер.

Як зазначив президент МКЧХ, кожна зі сторін збройного конфлікту має зобов’язання за міжнародними нормами гуманітарного права, і Україна вже зробила кроки для того, щоб виконувати свою частину зобов’язань.

“Я радий повідомити, що Україна ухвалила конкретні кроки для того, щоб виконувати свою частину зобов’язань. Сьогодні під час зустрічі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем він підтвердив, що український Червоний Хрест буде централізовано збирати імена всіх російських військовополонених на українській території”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання агентства, чи відвідував він сам чи інші ж співробітники гуманітарної місії російських військовополонених в Україні, Маурер заявив, що “МКЧХ робить дуже серйозний прогрес у зусиллях для того, щоб відвідувати військовополонених з обох боків”.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.