Як придбання житла ВПО позначиться на статусі та переселенських виплатах

Юристи розповіли про те, чи зміниться статус й адресна допомога в разі придбання житла ВПО та зміни місця реєстрації.

На ці питання відповіли правозахисники «Донбас-СОС» у коментарі «Реальная газета», передають Вчасні Новини.

Підстави для скасування дії довідки ВПО

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», підставою для скасування дії довідки про взяття на облік ВПО і внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про ВПО обставини, при яких внутрішньо переміщена особа:

  • подала заяву про відмову від довідки;
  • вчинила кримінальний злочин;
  • повернулася до покинутого місця постійного проживання;
  • виїхала на постійне місце проживання за кордон;
  • подала свідомо неправдиві відомості.

Придбання житла ВПО та/або зміна реєстрації в паспорті не є підставою для скасування довідки внутрішньо переміщеної особи.

Важливо! На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з COVID-19, протягом 30 днів зі дня скасування карантину забороняється прийняття рішення про скасування дії довідки відповідно до пункту 3 частини першої статті 12 Закону.

Читайте також: Довідка ВПО: навіщо вона потрібна переселенцям?

Адресна допомога якщо відбулося придбання житла

Придбання права власності на житлове нерухоме майно є підставою для скасування щомісячної адресної допомоги ВПЛ для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Якщо хто-небудь з членів сім’ї став власником житлового приміщення або частини житлового приміщення – виплати не призначаються. Навіть якщо не було змінено адресу реєстрації в паспорті (не прописані в придбаному будинку або квартирі) і не була скасована довідка ВПО. При цьому частка житла не має значення – навіть якщо це буде 1 кв. м. нерухомості.

У разі придбання нежитлового приміщення (гараж або складське приміщення) або житлового приміщення, непридатного для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану, форма якого затверджена Постановою № 505 від 01.10.2014, адресна допомога буде виплачуватися.

У разі купівлі об’єкта незавершеного будівництва ВПО – право власності вважається набутим після введення його в експлуатацію – з дня державної реєстрації права власності саме на житлову нерухомість.

У разі передачі права на житлову нерухомість ВПО (продаж, подарунок і т.д.), право на отримання адресної допомоги поновлюється.

Важливо! Згідно п.11 Порядку, уповноважений представник сім’ї, якому виплачують грошову допомогу, зобов’язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, що впливають на призначення грошової допомоги, протягом 3 днів з дня виникнення таких обставин.

Читати також: Стало відомо, яка кількість ВПО отримає соціальне житло у 2021 році та умови проживання

Адресна допомога при зміні адреси реєстрації в паспорті

Зміна місця реєстрації не є підставою для відмови у виплаті або припинення адресної допомоги, якщо до складу вашої родини не входить власник житлового приміщення.

Перелік таких підстав передбачений пунктом 12 Постанови Кабінету Міністрів України «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» № 505 від 01.10.2014 року.

Читайте також: Держпослуги для переселенців і жителів ОРДЛО стануть цифровими: деталі та терміни

Як впливає скасування довідки й зміни реєстрації в паспорті на виплату пенсії

Якщо була змінена реєстрація в паспорті з адреси на тимчасово окупованій території на адресу приміщення, розташованого на підконтрольній уряду України території та була відмова від довідки ВПО, будуть застосовуватися ті ж вимоги, що і до внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: В Україні пенсія призначатиметься автоматично, а паперові трудові книжки вже не потрібні (деталі)

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.