Великодній декор яєць: писанки, крашанки, дряпанки

Декор яєць до Великодніх свят – захоплива справа, до якої із задоволенням долучаються і дорослі, й діти. Безліч традиційних і сучасних технік оздоблення дають можливість зробити унікальні прикраси власноруч.

Декорування яєць до Великодня: поширені традиційні техніки

Декоративно розписані до Великодня яйця розрізняють за техніками фарбування та нанесення малюнка.

Крашанки – зазвичай це варені яйця, пофарбовані одним кольором з використанням харчових або природних барвників. Найпоширенішим способом є використання цибулевого лушпиння, але не менш цікавим буде результат, якщо використати сік буряка, шпинату або червонокачанної капусти. 

Натуральні барвники для декорування яєць
фото Pixabay

Яйця фарбують також кавою, міцним чаєм або відваром з кори та гілок різних дерев. За бажанням крашанки можна прикрасити відбитками перших квітів, листочків або травинок, які закріпляють на шкаралупі до занурення у розчин для фарбування.

Фарбування яєць харчовими барвниками
фото Pixabay

Писанки малюють гарячим воском, використовуючи для орнаменту традиційні символи та кольори, притаманні тій чи іншій території. 

Традиційний декор яєць - писанкарство
фото Pixabay
  • Червоний колір є найпоширенішим і найбільш багатозначним. Радість життя, вогонь та добро, символ крові Спасителя, пролитої за людство.
  • Зелений – колір надії, весни та пробудження природи.
  • Всі відтінки жовтого символізують сонце, майбутній урожай.
  • Кольори неба, повітря та чистоти – блакитний та синій.
  • Чорною фарбою наносять символи ночі, нескінченності життя, загадкового потойбіччя та незвіданих таємниць.
  • Силу землі відтворюють коричневою фарбою.

Різновидом крашанок є крапанки та дряпанки. На монохромному тлі крапанок рясніють прості геометричні візерунки: крапки, плями, смужки. Пофарбовані натуральними барвниками яйця перетворюють на дряпанки за допомогою гострого металевого інструменту, яким видряпується запланований малюнок.

Дряпанки: декорування яєць до Великодня
фото Pixabay

Вражають уяву майстерно виконані мальованки. На них зображають квіткові композиції, релігійні сюжети, копії відомих картин. Перші мальованки були створені ченцями в монастирях, вони зображали сцени зі Святого Писання.

Розпис яєць фарбами: мальованки
фото Pixabay

Ще одним видом великоднього декорування є, так звані, яйчата. Це яйцеподібні вироби мистецтва з дерева, кераміки та фарфору, каменю. До цієї техніки належать всесвітньо відомі яйця Фаберже.

Сучасний декор яєць до Великодня

Сьогодні поруч з традиційними техніками писанкарства пропонується багато суто декоративних ідей. Писанки, виконані в техніці декупажу, вишиті та зваляні з вовни, прикрашені мереживом та тематичними наліпками. Безліч покрокових майстер-класів зі святкового декорування яєць самотужки можна знайти в інтернеті. 

Сучасне прикрашання яєць: розпис фарбами
фото Pixabay

Партнерська публікація Хатинка моєї мрії

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.