КСУ відмовився розглядати конституційність амністії учасників Революції Гідності

Конституційний суд України відмовився розглядати закон про амністію учасників Революції Гідності на відповідність Основному закону.

Про це повідомила пресслужба суду.

18 листопада Велика палата КСУ винесла ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження щодо відповідності Конституції Закону „Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України“.

У травні 2020 року 50 народних депутатів подали конституційне подання до КСУ та попросили його визнати неконституційним вищезгаданий закон.

Цим законом всіх затриманих активістів Революції Гідності позбавили як кримінальної, так і адміністративної відповідальності.

У своєму зверненні до КСУ депутати вважали, що цей закон є неконституційним, бо його положення суперечать приписам Конституції України, а його ухвалення Верховною Радою відбулося з порушенням процедури розгляду.

“Закон звільняє від кримінальної відповідальності певну категорію осіб, підозрюваних та обвинувачених у вчиненні злочинів, без проведення слідчих дій та без встановлення вини у судовому порядку”, — додають у поданні.

Уповноваженими особами за поданням були нардепи з фракції “Опозиційної платформи – За життя” у Верховній Раді Василь Німченко, Олександр Качний та Григорій Мамка.

Подання підписали депутати зі згаданої вище фракції, а також, зокрема, виключені з “Слуги народу” Антон Поляков, Анна Скороход та парламентар з монобільшості Олександр Дубінський.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.