Кулеба: Вперше вдалося включити згадку про Кримську платформу до резолюції Генасамблеї ООН

Згадку про Кримську платформу вперше вдалося включити до проекту резолюції Генеральної асамблеї ООН. Цей документ стосується ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму.

Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передають Вчасні Новини.

Він зазначив, що установчий саміт Кримської платформи, який відбувся 23 серпня цього року в Києві, не був одноразовим заходом і діятиме як постійний формат.

«Чергова важлива подія для Кримської платформи відбулася вчора. Нам вдалося включити першу згадку Кримської платформи та її підтримку до проекту посиленої резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в Криму», – наголосив міністр.

Кулеба нагадав, що напередодні ця резолюція була підтримана на засіданні комітету Генасамблеї ООН. А в грудні цього року очікується ухвалення документа на сесії Генасамблеї.

Йдеться про проект посиленої резолюції, який називається: Ситуація з правами людини у тимчасово окупованих АР Крим та місті Севастополь.

Такий документ готується вже шостий рік поспіль та щоразу доповнюється новими фактами про порушення російськими окупантами прав людини та міжнародного права в Криму.

Як пояснили в МЗС України, цього року серед нововведень проекту резолюції можна виділити:

  • чітке відображення в назві документа статусу Криму як тимчасово окупованої території України;
  • підтримку Кримської платформи;
  • акцентується відповідальність РФ за дотримання прав кримських татар на півострові (Росію закликають припинити незаконні арешти та звільнити затриманих);
  • вимогу скасувати вироки щодо кримських татар та лідерів кримськотатарського народу.

Крім того, в резолюції:

  • йдеться про те, що саме РФ як окупант несе відповідальність за забезпечення мешканців півострова питною водою;
  • засуджується знищення та переміщення з Криму культурних цінностей;
  • є заклик припинити примусову зміну демографічного складу півострова;
  • засуджується так званий перепис населення в Криму, організований Росією;
  • наголошується, що нарощування російських військ у Криму спровокує значні негативні наслідки в регіоні.

Нагадаємо, що 23 серпня 2021 року в Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи – міжнародного формату для повернення питання тимчасово окупованого Криму до світового порядку денного. Діяльність Кримської платформи продовжуватиметься до повернення півострова Україні. У саміті взяли участь представники 46 держав та міжнародних організацій. Водночас представники ООН участі в саміті не брали. Через це Україна вже неодноразово закликала Організацію Об’єднаних Націй приєднається до Кримської платформи.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.