Україна інтегрується в оборонно-промисловий комплекс НАТО

Укроборонпром виготовлятиме та розроблятиме важке озброєння та військову техніку щонайменше з 6 країнами-членами Альянсу.

Наразі говорять про Польщу, Чехію, Францію, Данію. Крім того, ідеться про кілька інших країни, проте укладені з ними угоди не передбачають розголошення будь-яких даних.

В Укроборонпромі розповіли, що разом вони:

  • створюватимуть спільні оборонні підприємства,
  • будуватимуть лінії виробництва боєприпасів замкнутого циклу,
  • спільно виготовлятимуть броньовану техніку й реактивні системи залпового вогню,
  • спільно розроблятимуть нові високотехнологічні зразки озброєння.

«Для цього використовуємо як наявні потужності, так і новостворені у безпечних місцях. Однією з останніх укладених угод була угода з Чехією. Державний концерн “Укроборонпром” і Міжурядова агенція оборонної співпраці при Міністерстві оборони Чеської Республіки домовились про створення спільного оборонного кластера», – ідеться в повідомленні.

Угоду уклали згідно з досягнутими домовленостями між президентом Володимиром Зеленським та чеським прем’єр-міністром Петром Фіалою. Вона передбачає:

  • виробництво військової техніки;
  • збільшення обсягів виготовлення боєприпасів різних калібрів;
  • розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту озброєння та техніки;
  • співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

«Для реалізації цих планів ми залучатимемо як провідні українські та чеські оборонні підприємства, так і міжнародних фінансових донорів. Загалом для прискореного розвитку наявних міжнародних оборонних проєктів та появи нових Укроборонпром та Міністерство закордонних справ України домовилися про подальшу координацію дій», – зазначили в Укроборонпромі.

Передбачається, що це має допомогти залучити більше іноземних партнерів до зміцнення оборонно-промислового комплексу України, яка є форпостом оборони для усього західного світу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.