Airbus виготовив останній авіалайнер-гігант A380 і закрив програму

Останню модель авіалайнера поставили авіаліням Об’єднаних Арабських Еміратів

Airbus 16 грудня передав авіакомпанії Emirates із ОАЕ останній випущений авіалайнер-гігант A380 і остаточно закрив виробництво цих літаків. Борту присвоїли реєстрацію A6-EVS, повідомляє Аvianews.com.

Emirates стала стартовим замовником моделі в 2000 році, коли вона ще не мала конкретної назви і позначалася як A3XX.

У той час кількість рейсів у світі зростала, і великі аеропорти ставали перевантаженими. A380 з двома поверхами і місткістю до 853 пасажирів повинен був вирішити цю проблему, адже за один рейс можна було перевезти більше людей.

Emirates, яка почала розвивати транзитний вузол в аеропорту Дубая, стала найбільшим замовником A380. При цьому авіакомпанія встановила в літаках інтер’єр, який значно відрізнявся від стандартів того часу. Це зменшило кількість пасажирів, але значно збільшило комфорт.

На другому поверсі в першому класі з’явилися дві повноцінні душові кабіни. На сервіс такого рівня до цього могли розраховувати тільки пасажири великих бізнес-джетів.

Також на другому поверсі з’явилася зона відпочинку з барною стійкою – тут пасажири першого і бізнес-класу могли спільно випити або провести час в розмовах.

У першому класі A380 Emirates пасажири летіли в каютах з власним міні-баром. Їх можна було закрити від решти салону перегородкою.

У бізнес-класі сервіс був простішим, проте крісла розкладалися в горизонтальні ліжка.

Концепція польотів A380 передбачала, що через свій розмір літаки будуть літати між великими вузловими аеропортами. Через це пасажирам доводилося робити більше пересадок, щоб дістатися в потрібне їм місто.

Поява на ринку далекомагістрального Boeing 787 з числом крісел 250-300 показало, що авіакомпаніям і пасажирам сподобалася інша концепція польотів. Літаки менших розмірів, які були економічніше і могли літати на великі відстані, дозволяли авіакомпаніям відкривати більше прямих рейсів, а пасажирам робити менше пересадок.

В результаті 4-руховий A380 програв літакам меншого розміру.

Emirates так і залишилася найбільшим замовником авіалайнерів-гігантів. Однак навіть вона почала сумніватися в його майбутньому і скоротила своє замовлення в 2019 році з 162 до 123 одиниць. В результаті через відсутність нових замовлень Airbus оголосив про закриття програми, яка себе так і не окупила.

За останній час кілька A380, які відлітали всього 10 років, відправили на утилізацію авіакомпанії Singapore Airlines і Air France. Економіка показала, що дешевше розібрати авіалайнери-гіганти на запчастини, а не літати на них наступні 10-20 років.

Нагадаємо, раніше Британський Інститут аерокосмічних технологій представив концепцію далекомагістрального лайнера FlyZero, який працює на рідкому водні та здатний здійснювати перельоти на відстані понад 9000 км без дозаправки.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.