Росія офіційно вийшла з Договору про відкрите небо

З суботи, 18 грудня набуло чинності рішення Росії про вихід з-поміж країн-учасниць Договору з відкритого неба.

Про це пише Deutsche Welle.

У червні Росія направила повідомлення про таке рішення депозитаріям угоди – Угорщині і Канаді, повідомили у МЗС Росії. Росіяни також попередили інших учасників угоди.

Договір про відкрите небо було підписано 24 березня 1992 року в Гельсінкі 27 державами – учасницями об’єднання, яке з 1994 року отримає назву Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Цілями угоди були сприяння більшій відкритості та транспарентності військової діяльності, а також зміцнення безпеки через заходи зміцнення довіри та стабільності. Країни, що підписувалися, зобов’язувалися дозволяти іншим сторонам за договором здійснювати над своєю територією спостережні польоти з використанням фото- та відеозйомки.

США оголосили про вихід із договору ще в листопаді 2020 року, звинувативши Росію в його порушенні та обмеженнях на польоти над Чечнею та в районі Калінінграда. Москва претензії Вашингтона відкинула та переклала всю відповідальність за розвал договору на Сполучені Штати.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.