Справа Шеремета: Експертиза підтвердила справжність голосу голови КДБ Білорусі

Проведене дослідження включало в себе аудитивно-лінгвістичний та інструментальний аналіз мови.

Подробиці. Дослідження проводила Петербурзька криміналістична лабораторія аудіовізуальних документів.

Про це повідомляє «Настоящее время», передають Вчасні Новини.

«Плівки білоруського КДБ» порівняли із 13 відео, на яких виступав Зайцев під час свого перебування на посаді силового відомства і керівника Білоруської федерації біатлону. Експерти порівняли голос Зайцева із голосом чоловіка, який обговорював вбивство Шеремета, і прийшли до висновку, що це одна й та ж людина.

Читайте також: Справа Шеремета: Макар дав свідчення в Україні, а в Білорусі заявили про наявність відповіді на аудіозапис

На першому етапі експерти аналізували індивідуальні особливості артикуляції, загальні мовні навички, емоційний стан, соціокультурні особливості мовця.

«Відмінності у висоті, силі й тембральних характеристиках голосу порівнюваних дикторів відсутні», – йдеться в дослідженні.

При цьому вказується, що порівнювані диктори в рівній мірі добре контролюють свій емоційний стан.

На другому, інструментальному, етапі експерти проаналізували «статистичні та динамічні спектральні мовні характеристики», з використанням програми SIS II Петербурзького «Центру мовних технологій».

Голоси змовника і Вадима Зайцева виявилися тотожні й на цьому етапі дослідження.

«Навіть тривалі тренування не можуть істотно змінити звичні стереотипи [мови], оскільки вони практично не сприймаються звичайним слухом і реалізуються без свідомого артикуляторного контролю, хоча добре видно в рамках інструментального аналізу мови», – йдеться в дослідженні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.