Справа Шеремета: Макар дав свідчення в Україні, а в Білорусі заявили про наявність відповіді на аудіозапис

Колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар дав свідчення в Києві у справі про вбивство Павла Шеремета.

Про це він розповів в інтерв’ю білоруському виданню Радіо Свобода, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Макару відкрили українську візу та попросили прилетіти в Україну, щоб він зміг взяти участь у слідчих діях. У Києві чоловіка зустріли співробітники українських спецслужб і взяли під цілодобову охорону. Зокрема, слідчі дії тривали три дні та завершилися 16 січня.

На думку Макара, він надав достатньо інформації, щоби стверджувати, що до замовлення вбивства Шеремета причетні білоруські спецслужби. Зокрема зазначив, що правоохоронці отримали набагато більше інформації, ніж оприлюднено в ЗМІ.

«Я дав набагато більше інформації, навіть ту, яку я не планував. Ми досягли домовленостей, і я дав своє зобов’язання, що я це не розголошуватиму. Тому що це може вплинути на досудове розслідування. Зараз вже йдуть суди у цій справі. І важливо, щоб ця інформація нікуди не просочилася», – розповів представник організації «Білоруський народний трибунал» Ігор Макар.

Щодо мотивів вбивства Шеремета, то Макар вважає, що причини пов’язані із справами зниклих людей. Крім того, журналіст брав участь у розслідуванні вибуху в мінському метро у 2011 році.

«На мою особисту думку, після порівняння низки фактів і після розмови з українськими слідчими ми можемо говорити про ненависть Олександра Лукашенко до Павла Шеремета. Все це разом могло бути причиною його усунення. Це було зроблено як демонстративне вбивство», – додав спецназівець.

У той же час стало відомо, що Білорусь готова опублікувати аудіо-спростування заяв Макара про «білоруський слід»

Про це йдеться на сайті МЗС країни.

Прессекретар Міністерства закордонних справ Білорусі Анатолій Глаз заявив, що у них є аудіозапис у відповідь на записи розмов глави КДБ Білорусі про планування вбивства українського журналіста Павла Шеремета, які раніше оприлюднив колишній білоруський офіцер Ігор Макар.

«Насправді цей індивід (Макар, – ред.) нам досить давно знайомий, тому ми з певним скепсисом спостерігали за всієї метушнею, яка розкрутилася навколо його висловлювань», – сказав Глаз.

Він також додав, що у Білорусі «відзначили реакцію українських колег, які мало не вирішили збудувати на цьому ціле нове розслідування».

«У нас є переконливі свідчення, в тому числі аудіозапис, який недвозначно демонструє явні шахрайські цілі даного ділка. Щоб не бути голослівними ми сьогодні ж готові надати їм гласності», – додав він.

Глаз заявиви, що Макар начебто тричі звертався до посольства Білорусі в Литві влітку минулого року, тому з «цих звернень абсолютно зрозумілі всі його мотиви», однак не пояснив, з якою метою Макар звертався у дипвідомство.

Речник білоруського МЗС додав, що українська сторона не звернулася до них за правовою допомогою з метою «проведення об’єктивної перевірки», проте пообіцяв співпрацю в разі надходження такого запиту.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.