Гармаш заявив про можливість свого виходу з делегації ТКГ: причини

Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України Сергій Гармаш не виключає можливості свого виходу з її складу.

Про це Гармаш розповів в інтерв’ю виданню «Остров» сьогодні, 19 лютого, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Представник української делегації ТКГ Сергій Гармаш зазначив, що може покинути склад Тристороннбої контактної групи у разі, якщо керівництво делегації не зробить кроків у питанні нерегламентної присутності на переговорах так званих громадських експертів з ОРДЛО.

«Усе просто: або я переконую керівництво в правоті своїх аргументів, і ми починаємо дієво реагувати на порушення формату переговорів та режиму конфіденційності. Або треба ставити питання: що я роблю на кораблі, який пливе не в той бік? Тобто, чи не пора на вихід?», – заявив він.

Гармаш також нагадав, що вже на третьому онлайн-засіданні у 2021 році присутні «якісь громадські експерти (з ОРДЛО – ред.), які представляють незрозуміло кого». І підкреслив, що жодного з них не запрошували члени ТКГ.

«Росія заявила, що вона непричетна до формування складів «інших делегацій». Україна їх не запрошувала. ОБСЄ – також. Тоді – хто? Якщо ми погоджуємося з фактом присутності цих людей, то ми, виходить, визнаємо маріонеток Росії з ОРДЛО окремими делегаціями? Визнаємо їхнє право самим запрошувати на переговори «експертів»? Визнаємо їх повноцінною стороною переговорів? Ми не реагуємо на це, а вони вже третє засідання сидять на ТКГ, і потім нам розповідатимуть про таку переговорну «традицію». Але ж традиції створюємо ми», – наголосив він.

Крім того, Гармаш підкреслив, що потрібно вимагати дотримання тристороннього формату ТКГ, так, як це записано в Мінських угодах. Це важливо, тому що «на сьогодні вона де-факто – п’ятистороння, і в цьому головна причина неефективності роботи ТКГ».

Присутність «сторонніх експертів» у ТКГ

Щодо реакції української делегації на присутність «сторонніх експертів», то на думку Гармаша, потрібно взагалі ігнорувати на ТКГ усіх, окрім офіційних представників Росії та ОБСЄ.

Він зазначив, що проводити консультації з ОРДЛО можна лише в робочих групах ТКГ або знизити статус української делегації.

«У будь-якому разі, суб’єктивізувати маріонеток з ОРДЛО як окремі делегації я не буду. Це буде не просто плювок в обличчя усіх переселенців і патріотів, це буде здачею наших позицій, а я здавати нічого не буду. Я йшов у ТКГ, щоб відвойовувати, а не здавати», – підсумував представник української делегації ТКГ Сергій Гармаш.

Нагадаємо. Сергій Гармаш представляє окупований Донецьк у засіданнях політичної підгрупи в Тристоронній контактній групі з Донбасу з 9 червня 2020 року.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.