Тука: Місто Золоте найближчим часом можуть окупувати

Місто Золоте в Луганській області, яке в рамках розведення військ та засобів залишили Збройні сили України в жовтні 2020 року, може бути окуповано. Крім нього під загрозою окупації й інші населені пункти «сірої зони».

Таку думку висловив ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука в ефірі телеканалу Обозреватель, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Тука наголосив, що вже найближчим часом російські формування можуть спробувати зайняти території, з яких раніше було виведено українських військових.

«Я дуже хотів би помилятися, але я можу передбачити, що найближчим часом можна очікувати спроби зайняття тих територій так званих сірих зон, з яких свого часу вийшли українські військовослужбовці на виконання режиму розведення», – зауважив він.

Тука наголосив, що для встановлення контроль над невеликим населеним пунктом, НЗФ РФ достатньо просто направити туди диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) та мінімум озброєння. Наприклад, окупувати Золоте на Луганщині вони зможуть дуже просто.

«Мова ж не йде про важке озброєння. Заходять ДРГ, займають населені пункти. Після того підтягують, щонайменше, мінометні розрахунки. Для утримання населеного пункту цього достатньо. Село зараз ніким не контролюється. Зайшли і розташувалися. А потім їх вибивати звідти. Але з протилежного боку почнуться обстріли вже з застосуванням артилерії”, – наголосив він.

Ексзамміністра також зауважив, що не розуміє шляху звільнення територій, що передбачає відведення своєї армії.

«Я багато досліджував шляхи вирішення конфліктів і постконфліктного врегулювання за останні роки. Мені не відомі випадки, коли будь-яка держава звільняла б власну територію шляхом відведення власних збройних сил», – підсумував він.

Читайте також: Тука: Зніміть «локшину» з вух, слухаючи заяви про Донбас

Нагадаємо. 29 жовтня 2020 року в Золотому Луганської області відбулося відведення військ ЗСУ в рамках виконання домовленостей про розведення сил.

В звіті ОБСЄ за 10 лютого 2021 року зазначалося, що на Донбасі було зафіксовано кілька десятків «Градів» і танків збройних формувань Росії та її найманців. Крім того, вказувалось про фіксування й іншої техніки окупаційних військ.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.