В Україні можуть перевести валютні кредити населення в гривню

Законопроєкт має на меті сприяти відновленню платоспроможності позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті.

Про це повідомляє Обозреватель із посиланням на офіційний сайт Верховної Ради.

Подробиці. Верховна Рада може схвалити конвертацію всіх валютних кредитів населення в гривню. Сьогодні, 19 березня, «Слуги народу» проголосували за законопроєкт №4475 у першому читанні.

Проєкт закону підтримали 265 депутатів.

Вказується, що законопроєкт спрямовано на захист позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, від зловживань з боку кредитодавців. Крім того, він має сприяти відновленню платоспроможності позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі по цих кредитах.

Законопроєктом передбачено:

  • поширити норми законопроєкту на всі споживчі кредити, надані в іноземній валюті, за якими грошові зобов’язання, виражені в іноземній валюті, повністю не погашені;
  • провести обов’язкову реструктуризацію на підставі закону, умови реструктуризації визначити законом;
  • за результатами реструктуризації перерахувати всі грошові зобов’язання у гривні за офіційним курсом, установленим НБУ на день реструктуризації;
  • визначити виключний перелік зобов’язань, які покладаються на позичальника за результатами проведення реструктуризації;
  • встановити протягом трьох років заборону примусово звертати стягнення на житлове нерухоме майно боржника для забезпечення виконання простроченого зобов’язання за договором, зобов’язання по якому реструктуризовано.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.