Потужне Звернення Священного Синоду ПЦУ до українців, росіян та світу з приводу ескалації російської агресії проти України

«Душу й тіло ми положим за нашу свободу» – не просто речення з Гімну України

Відповідне звернення опублікував заступник Голови Управління у Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Священний Синод ПЦУ звернувся до українського народу, люди «доброї волі усього світу!», а також «владоможців Росії та їхні послідовників».

У зверненні нагадується про скупчення біля кордонів України військ РФ. І зазначається, що головною метою цього є «залякування Кремлем українського суспільства, тиск на нашу державу і на союзників України у вільному світі з метою досягнення власних інтересів».

«Ми не боїмося! – наша відповідь на цей черговий агресивний намір російської влади. «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» – не просто речення з Гімну України. Це переконання – одна з ключових рис української політичної нації, виплекана від часів княжої Київської держави, утверджена у визвольних змаганнях козацької доби та ХХ століття», – йдеться у зверненні.

Священний Синод нагадав, що Україна ніколи не прагнула чужого, а «український народ бажає жити у мирі та порозумінні з усіма, в першу чергу – з нашими історичними сусідами».

«Але ми не дозволимо знову накинути на нашу шию імперське ярмо, від якого український народ звільнився три десятиліття тому!», – йдеться у тексті.

Крім того, священнослужителі нагадали про застереження владі РФ, зазначивши, що злочинні наміри все одно не матимуть успіху.

«Зброя, яку ви беззаконно спрямовуєте проти нас, меч, піднятий вами проти України – обернеться гнівом Божим на ваші голови! Бо сказано: «Всі, хто візьме меч, від меча і загинуть» (Мф. 26: 52). Тож доки ще не прийшло на вас остаточне покарання за невинно пролиту кров – зупиніться, покайтеся, загладьте свою провину припиненням війни та згодою на справедливий мир», – йдеться у зверненні.

Застереження стосується також і військовослужбовців Росії, усіх офіційних і таємних найманців Кремля», яких закликають не брати участь у злочинах начальників.

У Священному Синоді звернулись до всіх українців та до людей доброї волі із закликом продовжити молитву про справедливий мир для України. «Дотепер ми бачили не раз милість Господню до українського народу – віримо, що і у нинішніх випробуваннях Бог не залишить нас беззахисними проти агресії ворога».

А також подякували всім союзникам України за підтримку у боротьбі з російською агресією.

«Свобода і мир для України – це мир і безпека для Європи та світу. І це наріжний камінь для кращого майбутнього для самої Росії, коли вона, раніше чи пізніше, усвідомить згубність обраного тепер авторитарного шляху відбудови «імперії зла». (…) Закликаємо на всіх, хто оберігає мир і бореться проти зла, на Україну і український народ Боже благословення!», – додали у зверненні.

Митрополит Київський і всієї України ЕПІФАНІЙ

Митрополит Львівський МАКАРІЙ

Митрополит Вінницький і Барський СИМЕОН

Митрополит Миколаївський і Богоявленський ВОЛОДИМИР

Митрополит Івано-Франківський і Галицький ІОАСАФ

Митрополит Луцький і Волинський МИХАЇЛ

Архієпископ Дрогобицький і Самбірський ЯКІВ

Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР

Архієпископ Харківський і Ізюмський АФАНАСІЙ

Єпископ Володимир-Волинський і Турійський МАТФЕЙ

Єпископ Харківський і Богодухівський МИТРОФАН

Єпископ Одеський і Балтський ПАВЛО

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.