Рада скасувала мораторій на стягнення за кредитами для громадян на території АТО/ООС

На думку нардепів, це має відкрити можливість отримувати кредити на житло і розвиток бізнесу жителям Донецької і Луганської областей.

Подробиці. Законопроект №5199, який передбачає внесення змін до статті 2 і 9 закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», підтримав 341 народний депутат.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що у 2021 році в Україні введено програми, які сприяють розвитку малого і середнього бізнесу і роблять доступним придбання житла для фізичних осіб.

Зокрема, вказується одна з останніх програм – «Доступне житло під 7%», яка дозволяє громадянам України отримувати пільгові іпотечні кредити для придбання власної нерухомості.

«Але жителі Луганської та Донецької областей не можуть скористатися зазначеною програмою та іпотечними кредитами в цілому для придбання нерухомості на території Луганської, Донецької та частини Харківської областей у зв’язку з тим, що 02.09.2014 року був прийнятий закон України № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». Даний закон унеможливлює кредитування фізичних осіб по іпотеці, а також, що дуже важливо, обмежує права малого та середнього бізнесу з кредитування бізнесу під заставу нерухомості, що належить фізичним особам і фізичним особам-підприємцям», – пояснюють автори законопроєкту.

Вжитими змінами з 1 травня 2021 року скасовується мораторій на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, які будуть оформлені під заставу нерухомості, що належить фізичним особам і фізичним особам-підприємцям. Таким чином, залишиться в дії мораторій на звернення стягнення на заставне майно за діючими договорами.

«Це гарантує збереження прав для осіб, які мали або мають труднощі з фінансовим становищем, викликані проведенням АТО і ООС, а також надасть можливість жителям Луганської, Донецької та частини Харківської областей отримати кредитування на рівних умовах з усіма громадянами України, як для фізичних осіб, так і для малого і середнього бізнесу», – зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.