МЗС: Рішення передати полонених Медведчуку є ударом по Нормандському формату і ТКГ

У Міністерстві закордонних справ України зробили заяву з приводу порушення РФ усталених механізмів звільнення осіб, утримуваних у зв‘язку з конфліктом на тимчасово окупованих територіях України.

Про це йдеться на сайті МЗС, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Раніше підконтрольні представники окупаційної влади ОРЛО і ОРДО вирішили передати Україні полонених, однак висунули ультиматум: передача може відбутися тільки «за посередництва Віктора Медведчука».

«Рішення Російської Федерації передати не Україні, а приватній особі Віктору Медведчуку групу українських громадян, яких тривалий час утримували на тимчасово окупованій території у Донецькій і Луганській областях, грубо і відверто порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань», – йдеться в повідомленні.

Також у МЗС додали, що «Цей крок РФ є ударом по Нормандському формату та Тристоронній контактній групі, які ведуть системну роботу із забезпечення звільнення утримуваних у зв‘язку з конфліктом осіб».

«Свідоме нівелювання Росією ролі ОБСЄ в питанні звільнень є особливо показовим та цинічним у день візиту до України діючої Голови ОБСЄ, міністерки закордонних справ Швеції Анн Лінде», – йдеться в заяві.

Читайте також: Кравчук відреагував на вимогу окупантів щодо передачі полонених

У МЗС України звернулись до Росії з вимогою дотримуватись домовленостей і закликали забезпечити доступ гуманітарних місій до полонених.

«Вимагаємо від Російської Федерації неухильного дотримання всіх домовленостей, досягнутих в Нормандському форматі, зокрема щодо забезпечення безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного хреста до українських військовополонених і заручників на тимчасово окупованих Росією територіях України, а також звільнення всіх утримуваних у зв‘язку з конфліктом осіб», – додається в заяві.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.