ТКГ: РФ і Медведчук планують завезти до України через Білорусь з Росії декількох звільнених полонених

У Тристоронній контактній групі заявили, що влада РФ спільно з народним депутатом та кумом президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук намагаються використати полонених у своїх політичних інтересах.

Про це повідомляє ТКГ у Телеграм-каналі, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У Тристоронній контактній групі знають про підготовку до переведення декількох осіб, які утримувались у полоні, проте не мають жодного уявлення про них.

«Вони планують завезти до України через Білорусь з Росії декількох осіб, які утримувалися на тимчасово окупованій території України. Хто ці особи, чи були вони верифіковані у списках на звільнення, які обговорювалися в рамках Тристоронньої контактної групи, в якому стані ці особи – поки невідомо», – йдеться в повідомленні.

Водночас уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час брифігу на КПВВ «Золоте» заявила про 9 осіб.

«Відомо про те, що доставлено в слідчий ізолятор Луганська три особи, яких готують на передачу, і в місті Донецьк в слідчому ізоляторі – 6 осіб. Їх зараз харчують, миють, надають медичну допомогу… Сьогодні ввечері (20 січня – ред.) або завтра зранку (21 січня – ред.) їх передадуть через такий маршрут: Луганськ, Донецьк – Ростов-на-Дону – Мінськ – Київ. Тобто, ми в очікуванні», – сказала омбудсмен.

Проте у ТКГ зазначають, що Росія намагається просунути Медведчука на політичній арені України, порушуючи всі домовленості.

«Така активність РФ, її намагання використати Медведчука, є демонстративним кроком, який підважує процедури та практики, які реалізовуються в рамках діяльності Тристоронньої контактної групи. Згідно із державними процедурами, цих осіб після перетину кордону України доведеться помістити в обсервацію та провести через повну перевірку спеціальних служб – фактично, Кремль та Медведчук підставляють цих людей під додаткове навантаження, намагаючись вивезти їх в обхід офіційної процедури звільнення через майданчик ТКГ», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: МЗС: Рішення передати полонених Медведчуку є ударом по Нормандському формату і ТКГ

Також підкреслюється, що Росія вчергове продемонструвала свою аморальність і нездатність дотримуватися взятих на себе зобов’язань.

«Глибоко аморальна спроба використати долі людей, які утримувалися на окупованій території з політичною та іміджевою метою ще раз демонструє усім, що Медведчук є неадекватною званню українського громадянина особою, а Росія – не здатною дотримуватись на цьому етапі елементарних процедур і практик, за які сама взяла на себе відповідальність», – йдеться в повідомленні.

У ТКГ запевняють, що керівництво держави та українські спецслужби нададуть відповідну оцінку цьому «звільненню».

«Також, ми чекаємо відповідної реакції міжнародних партнерів», – додали в ТКГ.

Нагадаємо. Раніше підконтрольні представники окупаційної влади ОРЛО і ОРДО вирішили передати Україні полонених, однак висунули ультиматум: передача може відбутися тільки «за посередництва Віктора Медведчука».

Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук привітав бажання окупантів передати українців з полону і дав оцінку заяві з приводу участі у цьому процесі Віктора Медведчука.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.