Критично важливо: Волкер закликав Байдена поговорити з Зеленським

Байден «досі не розмовляв з президентом Зеленським, проте зателефонував близько 30 інших глав держав». Президенти не повинні ставати друзями, але мають встановити контакти на рівні держав, бо це важливо.

Про це йдеться у колонці Волкера на сайті «Центру аналізу європейської політики», передає «Європейська правда».

Подробиці. Колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер наголосив, що США мають якнайшвидше відновити стратегічний діалог з Україною. А президент США Джо Байден має встановити контакти з президентом України Володимиром Зеленським.

Волкер нагадав, що Байден говорив з Путіним про Україну лише через тиждень перебування на посаді. При цьому не було попередніх консультацій з Україною, яка є жертвою російської агресії.

«Він досі не розмовляв з президентом Зеленським, проте зателефонував близько 30 інших глав держав», – зазначив Волкер.

Він підкреслив, що телефонне спілкування Байдена з Зеленським повинно відбутися якомога швидше.

«Обидва президенти не повинні ставати кращими приятелями, але важливо встановити контакти на рівні глави держави, задати тон співпраці між адміністраціями обох країн. Для України це стало критично важливим», – вважає Волкер.

Дипломат зазначив, що у заяві Білого дому, де йдеться про дзвінок Байдена Путіну, зазначається, що президент США підтвердив підтримку країною українського суверенітету.

«Це, звичайно, добре. Однак мимоволі не вказується, що США підтримують територіальну цілісність України. Такий пропуск є критичним та вартим уваги в Україні, враховуючи продовження Росією окупації Донбасу та Криму», – зазначив він.

Волкер також нагадав про зобов’язання США.

«Державний секретар Блінкен повинен підтвердити дотримання США Декларації Помпео від 25 липня 2018 року, в якій Сполучені Штати зобов’язалися відмовлятися «визнати претензії Кремля на суверенітет над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву». Це сучасний еквівалент Декларації Уельса 1940 року, в якій США відмовились прийняти заявлену Росією анексію країн Балтії – це дія, яка виявилася критичною через 40 років після цього», – заявив Волкер.

Крім того, Волкер впевнений, що Сполучені Штати мають відновити «Стратегічний діалог» з Україною щодо основних питань геостратегічного значення.

«Сполученим Штатам слід відновити наполягання на здійсненні Україною далекосяжних реформ. Звичайно, ні США, ні ЄС, ні МВФ не можуть зробити для України те, що вона повинна зробити для себе. Але в той же час чітка стратегія та керівництво США є надзвичайно важливими для надання українським лідерам впевненості та політичного прикриття, необхідного для прийняття надзвичайно болючих та складних рішень», – підкреслив колишній спецпредставник Держдепу США з питань України.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.