Українцям заборонили володіти землею в окупованому Криму (документ)

Окупаційна влада Криму заборонить іноземним компаніям і громадянам, в тому числі й українцям, володіти земельними ділянками на півострові.

Про це йдеться у відповідному указі №201, який підписав президент Росії Володимир Путін незабаром після візиту до Криму, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Сьогодні 20 березня 2021 року вступає в дію указ президента РФ Володимира Путіна щодо внесення змін до переліку прикордонних територій, на яких іноземним громадянам та особам без громадянства забороняється володіти земельними ділянками.

Згідно з текстом опублікованого на російському порталі правової інформації документа, обмеження поширюються на 8 з 12 муніципалітетів анексованого Севастополя, і 19 з 25 муніципалітетів Криму.

За словами координатора юридичного напрямку КримSOS Ольги Куришко, згідно указу, всі громадяни, які «автоматично» не отримали російське громадянство в Криму, до 20 березня 2021 року мали відмовитися від земельної ділянки за грошову винагороду або іншим способом переоформити її на громадян РФ. Якщо протягом року землевласники, які не мають російського паспорта, цього не зробили, у них примусово вилучать земельні ділянки в судовому порядку.

Вона зауважила, що відчуження не розпочнеться одразу після 20 березня 2021 року, а буде розтягнуто у часі через особливості механізму відчуження землі.

«Тут питання в тому, як буде виконуватися указ Путіна. Згідно з указом, у землевласника-негромадянина РФ мають у судовому порядку відчужити землю і виплатити компенсацію за неї. Але для того, щоб це зробити, потрібно провести оцінку цієї ділянки. Для цього необхідно залучити підрядників, які будуть проводити оцінку землі, визначити кількість таких ділянок. Потім треба визначити розмір компенсації. Тут питання: а чи у окупаційної влади в бюджеті закладені на все це кошти? Вони не робили оцінку, вони не знають кількості ділянок, які будуть відбирати в судовому порядку», – повідомила Ольга Куришко.

Минулого року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України закликало громадян, які мають майно у тимчасово окупованому Криму звертатися до Європейського суду з прав людини у разі спроби його вилучення.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.