Ексміністр соцполітики: Того, що відбувається з субсидіями, не було за 20 років

2020 рік влада Зеленського закінчила з видатками на програму житлових субсидій у розмірі близько 37 млрд грн. На 2021 рік заклали ще менше – 36,6 млрд.

Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів ексміністр соціальної політики Андрій Рева, передають Вчасні Новини.

Подробиці. «Слуги народу» сформували бюджет на 2020 рік, у якому уперше за 20 років зменшили соціальні видатки на 12 млрд грн. З цих коштів 10,5 млрд – це були скорочені видатки на програму житлових субсидій.

«Якщо в державному бюджеті на 2019 рік фінансування трьох державних програм житлових субсидій було передбачено в обсязі 58 млрд грн, то в державному бюджеті на 2020 рік на ці цілі було заплановано лише 47,5 млрд, або на 10,5 млрд грн менше. А по факту, протягом бюджетного року, зелені скоротили фінансування цієї програми ще на 10 млрд грн – до 37 млрд грн. Тобто, загалом протягом 2020 року програму житлових субсидій було скорочено на 20 млрд грн! Це – безпрецедентна цифра», – розповів Рева.

Читайте також: У Мінсоцполітики розповіли, як переоформити субсидії та назвали терміни

За його словами, кошти з програми фінансування житлових субсидій не були спрямовані для фінансування інших соціальних видатків, зокрема, на фінансування дефіциту Пенсійного фонду, а були використані за іншим призначенням.

«Як наслідок, уперше за 20 останніх років ми ввійшли в новий 2021 рік із заборгованістю по соціальних видатках –виплаті житлових субсидій за листопад і грудень 2020 року, а також із непогашеною Пенсійним фондом України казначейською позичкою в розмірі 13 млрд грн!», – пояснив ексміністр соцполітики.

Нагадаємо. 14 квітня уряд ухвалив рішення, яким переглянуто окремі критерії надання житлових субсидій. Зокрема, уточнено вимоги матеріального та майнового характеру під час призначення житлових субсидій у частині: здійснення одноразових вартісних покупок, наявності банківських депозитів, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів тощо.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.