Для повоєнного відновлення системи охорони здоров'я потрібно запровадити сучасні стандарти замість радянських норм – ЄБА

Для повоєнного відновлення системи охорони здоров’я потрібно запровадити сучасні стандарти (ДБН та СанПіН) замість радянських норм, вважають компанії-члени Комітету з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Як повідомили в ЄБА, бізнес пропонує розпочати активну підготовку до подальшого розвитку галузі охорони здоров’я України, базовими складовими якого мають стати, зокрема, всеосяжна євроінтеграція галузі охорони здоров’я, визначення європейської моделі доступу до медичної та фармацевтичної спеціальностей, самоврядування професій, активна співпраця з інституціями ЄС, зокрема з Європейським агентством лікарських засобів і Європейською організацією верифікації лікарських засобів, а також відновлення мережі медзакладів на засадах спроможності, ефективності та доступності для пацієнтів України, із застосуванням сучасних стандартів будівництва, оснащення та з урахуванням необхідності оптимізації лікарняної інфраструктури.

У ЄБА зазначають, що для відновлення системи охорони здоров’я України необхідно переосмислити підхід до ролі та співвідношення участі держави та бізнесу в медичній галузі, перейти до рівних ринкових умов ведення медичного бізнесу та сучасних моделей державно-приватного партнерства в медицині.

Також у процесі повоєнного відновлення потрібно забезпечити подальший розвиток інструментів доступу до інновацій та їх стимулювання в Україні, зокрема у сфері клінічних досліджень і оцінки медичних технологій.

Ще однією складовою відновлення має стати повноцінна диджиталізація системи, зокрема доступна телемедицина, електронна медична картка, електронні рецепти.

Крім того, в ЄБА наголошують на необхідності оцінки місця України на світовому фармацевтичному ринку.

В асоціації наголошують, що з початку війни бізнес спрямував усі зусилля на благодійність і запобігання повній руйнації логістичних ланцюгів через відмову деяких операторів у постачанні ліків в Україну, побудову нових ланцюгів постачання лікарських засобів та медичних виробів, зокрема для пацієнтів, котрі беруть участь у клінічних дослідженнях. Особливу увагу було приділено забезпеченню невідкладних потреб Збройних сил України, медичних закладів і аптек.

Фармацевтична спільнота ЄБА надала Україні гуманітарну допомогу в еквіваленті понад 5,087 млрд грн і не припиняє своїх зусиль у напрямі благодійності.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.