Кулеба: Після зустрічі в Стамбулі стало зрозуміло, що Росія різко почала втрачати інтерес до переговорів

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія почала різко втрачати інтерес до мирних переговорів з Україною після зустрічі глав МЗС обох країн у Стамбулі в березні.

“Переговори були як сірник. Спочатку його підпалюєш, він горить сильно і яскраво. Потім, чим довше він горить, тим менше стає, і врешті-решт зникає. Залишається лише сірник, що обгорів, який кидають на землю і розтирають ногою. Приблизно те ж саме сталося і з переговорами”, – сказав Кулеба в ефірі національного телемарафону у четвер, відповідаючи на запитання про те, чи був конкретний момент, після якого мирні переговори припинилися.

Він уточнив, що після його зустрічі з головою російської дипломатії Сергієм Лавровим, яка пройшла у Стамбулі у березні, стало зрозуміло, що РФ “втрачає апетит до переговорів”.

“Причини цього ще потрібно буде досліджувати. Але з кожним тижнем ми бачили, що є пряма залежність: чим агресивніша Росія на полі бою, тим менше у неї інтересу до переговорів”, – наголосив дипломат.

За його словами, дії РФ останнім часом свідчать, що Москва не бажає вести переговори. “Росія обрала війну, а не переговори. Тому вони й згасли”, – підсумував Кулеба.

Як повідомлялося, перший раунд переговорів між Україною та Росією відбувся 28 лютого у Гомельській області (Білорусь). Україну у переговорному процесі представляють, зокрема, міністр оборони України Олексій Резніков, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія. Делегацію Росії на переговорах очолює ексміністр культури РФ Володимир Мединський.

Другий раунд переговорів пройшов 3 березня у Брестській області Білорусі. Сторони переважно обговорювали питання гуманітарних коридорів, однак особливих успіхів не досягнуто.

7 березня у Біловезькій пущі у Білорусі пройшов третій раунд переговорів.

10 березня міністри закордонних справ України та Росії провели зустріч у Стамбулі за посередництва голови турецького МЗС. Після її закінчення глава української дипломатії Дмитро Кулеба заявив про те, що РФ добивається капітуляції України, “але ми не здамося”.

12 березня радник голови ОП Михайло Подоляк повідомив про створення спеціальних робочих груп у переговорному процесі, а самі переговори стали безперервно вестись у відеоформаті.

“Переговори з делегацією РФ продовжуються безперервно у відеоформаті. Створено спеціальні робочі підгрупи. Позиції України визначені дуже жорсткими попередніми директивами”, – написав Подоляк у твіттері.

16 березня Подоляк повідомив, що переговори між Україною та РФ продовжуються, є принципові протиріччя, але є місце для компромісу.

23 березня про це повідомив і президент України Володимир Зеленський, який заявив, що переговори з Росією відбуваються “складно, часом скандально, але ми крок за кроком йдемо вперед”.

17 травня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що переговори між Україною та Росією припинено, однак рано чи пізно вони відновляться. При цьому, за словами Подоляка, Київ не має наміру йти на територіальні поступки заради “збереження обличчя” Путіна.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.