НАТО продовжує вести політику подвійних стандартів, Україна змушена шукати інші варіанти – виступ Єрмака в Chatham House

НАТО продовжує вести політику подвійних стандартів, підтримуючи ілюзію відкритих дверей для України та інших країн, тому Україна змушена шукати інші варіанти, заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак, виступаючи перед учасниками аналітичного центру Chatham House.

“НАТО – єдина на сьогодні інституція, здатна надати надійну безпекову парасольку своїм членам. Однак – я маю це сказати – через національний егоїзм низки держав вона продовжує політику подвійних стандартів. Альянс підтримує ілюзію відкритих дверей для України, широко розчиняє їх іншим країнам. За таких обставин ми змушені шукати інші варіанти. Шукати їх разом із нашими партнерами”, – заявив Єрмак.

За його словами, Україна зараз не бачить альтернатив членству в Європейському Союзі.

“Будь-які пропозиції щодо його “замінників”, які ми чули останнім часом, вважаємо неприйнятними. Інтеграція до Євросоюзу для нас є не лише способом модернізації, реформування держави та збільшення ВВП, а й одним із чинників гарантування нашої безпеки”, – сказав він.

Також, наголосив Єрмак, очевидно, що Україна не бачить сьогодні Росію серед своїх гарантів.

“Ми маємо вкрай негативний досвід Будапештського меморандуму. Бачимо спроби деяких великих держав примирити Україну з Росією на умовах Кремля. У такій ситуації мусимо наполягати, щоб майбутні гарантії безпеки мали юридично зобов’язальний характер та були ратифіковані всіма учасниками. Очевидно, що ми не бачимо серед гарантів Росію, яка систематично спростовує основоположний принцип міжнародного права Pacta sunt servanda (“Договори мають виконуватися” – ІФ). Неприпустимо навіть обговорювати можливості для збереження обличчя державою-агресором та державою-терористом. Наші загиблі та постраждалі нам цього не дозволять”, – зазначив він.

Глава ОП додав, що спільною метою України та держав-гарантів має бути стримування Росії від агресії в майбутньому. “Насамперед це означає забезпечення обороноздатності України. Ми продемонстрували всьому світу, що здатні самі протистояти силам ворога, що в рази переважають”, – сказав він.

“Та в майбутньому розраховуємо, що гаранти знімуть усі політично обумовлені обмеження на постачання Україні конвенційних озброєнь та сприятимуть швидкому відновленню й підтриманню її оборонного потенціалу на належному рівні. Особливо під час відбудови української промисловості”, – підсумував Єрмак.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.