Резніков: Є ознаки ескалації з боку Росії, але я бачу тут позитив

Ми не панікуємо, бо за 8 років цієї війни звикли до загрози. Маю надію, що ця хвиля занепокоєння (з боку ЄС – ред.) не заради самого занепокоєння, а заради реакції, почне працювати і в Європі.

Міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував реакцію міжнародної спільноти на інформацію про можливу підготовку Росією широкомасштабного наступу на Україну в інтерв’ю «Голосу Америки», передають Вчасні новини.

Він погодився, що ознаки ескалації є. Утім, зазначив, що «в загрозі я бачу позитив».

«Дані розвідок співпадають, а оцінки можуть бути різними. Ми не панікуємо, бо за 8 років цієї війни звикли до загрози. Відповідно, ми сприймаємо це більш спокійно, тому що ми просто вже готові, а для них це так стало трохи неочікувано. Вони вважають, що дані свідчать про зростання ризиків, і я з ними погоджуюсь, бо є ознаки ескалації. Для нас важливо, що нарешті вони почали бити на сполох публічно і завдяки в тому числі засобам масової інформації, Washington Post, Politico та іншим, це привернуло увагу всього світу. Навіть в складній ситуації я шукаю позитив. В загрозі я бачу позитив, що це привернуло увагу цивілізованого світу і зараз починається реакція, яка дає нам шанс продемонструвати агресору, що ціна цієї агресії для нього буде непомірною», – зауважив очільник Міноборони.

Резніков уточнив, що мав на увазі під «ціною агресії».

«Це втрата людських життів, це втрата економічна. Це втрата його (Путіна – ред.) оточення доступу до банківських рахунків. Адже практично всі накопичення вони тримають в доларах США. Немає значення в швейцарському банку, в сінгапурському чи якомусь панамскому – гроші переважно в доларах США – а це означає, що до них можуть сягнути санкції. Питання – чи хоче звичайний росіянин – замість того, щоб смачно їсти, безпечно своїх дітей відправляти до школи, – платити за цю агресію? Заради чого? Ну і плюс давайте не забувати, що війни – це ще труни, в яких повертались російські солдати. Весняне дослідження російського дослідницького центру «Левада-центр» про основні страхи росіян показало, що страх номер один – це страх війни. Другий страх – це страх репресій. От чого бояться росіяни. Якщо більшість населення Росії боїться війни, то навіщо їх лідеру іти війною?» – наголосив Резніков.

Міністр оборони також зауважив, що не вірить у великий наступ Росії.

«Тому що, давайте не забувати, ми за 8 років цієї війни навчилися захищатись. Наші Збройні сили на високому рівні», – додав він.

Резніков також зазначив, що Україна очікує «реальної підтримки США перед лицем серйозної загрози агресії з боку Російської Федерації».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.