Будинок для літніх людей, у якому сталася смертельна пожежа, був нелегальним

Пожежа виникла на вулиці Нижня Гиївська у двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок для літніх людей. Проте жодних установ для літніх людей за цією адресою немає.

Про це повідомив директор обласного департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага в коментарі Суспільному, передають Вчасні Новини.

Подробиці. На вулиці Нижня Гиївська в Харкові виникла пожежа у двоповерховому житловому будинку. ДСНС України повідомила про 15 загиблих та 9 постраждалих.

За словами Шпараги, жодних офіційних установ для літніх людей, зареєстрованих на вулиці Нижня Гиївській, немає.

«Такої установи, яка за цією адресою обліковується, в жодному реєстрі Харківської області, не існує. Ми не розуміємо, що це. Немає такого закладу взагалі: ні приватного, ні державного, ні комунального. Ми не розуміємо, хто і з якою метою зібрав цих людей в одному місці», – сказав Шпарага.

Представники влади наразі встановлюють власника будівлі.

«На даний момент ми встановлюємо число загиблих. Їх прізвища, імена, по-батькові. З’ясовуємо зв’язок з родичами, щоб ухвалити рішення, допомогти з похованням… Зараз розбираються правоохоронні органи. Пансіонат працював без документів, проводиться перевірка. Висновки слідчі зроблять і надалі відпрацьовуватимуть питання через прокуратуру і суд», – повідомив заступник міського голови Андрій Руденко.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на пожежу у приватному будинку для літніх людей у Харкові.

«Страшна трагедія у Харкові. Через пожежу в будинку для літніх людей є загиблі та потерпілі. За попередніми даними, на момент початку пожежі в будинку перебувало 33 літні людини. Наразі вже відомо про 15 загиблих і 5 постраждалих. Ми всі молимося, щоб не було більше», – зазначив Зеленський.

Він доручив Кабміну терміново створити Державну комісію під головуванням міністра розвитку громад та територій для з’ясування причин цієї трагедії та напрацювання механізмів запобігання подібним надзвичайним ситуаціям у майбутньому. А міністру внутрішніх справ – відкрити та взяти під особистий контроль відповідну кримінальну справу і в якнайшвидші терміни відповісти на питання, які причини трагедії та хто в ній винен.

«Закликаю місцеву владу – очільників міст та областей – максимально співпрацювати з центральною владою і зробити все можливе для допомоги постраждалим та родичам, які втратили своїх близьких. Мої щирі співчуття», – додав Зеленський.

Глава Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова зазначила, що наразі пожежа локалізована.

«Попередня причина займання – необережне поводження з електронагрівальними приладами», – написала вона у Фейсбуці.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.