Конституційний суд у Молдові скасував закон, що розширює права російської мови

Конституційний суд Молдови визнав не відповідним Конституції закон «Про функціонування мов на території Молдови», який містив розширені права використання російської мови в країні.

Про це повідомляє Newsmaker.md, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Сьогодні, 21 січня, Конституційний суд розглянув запити депутатів парламенту щодо конституційності закону, який було прийнято 16 грудня. У зазначеному законі передбачалося, що люди в Молдові зможуть звертатися в органи державної влади, державні установи, підприємства і організації державною або російською мовою. Крім того, у ньому йшлося про можливість зобов’язати держслужбовців за запитом громадян надавати переклад документів на російську мову, приймати заяви російською та надавати інформацію тією мовою, якою написано заяву.

Депутати Октавіана Цику і Діну Плингєу закликали суд визнати закон неконституційним, оскільки він «підриває основи Конституції», прирівнюючи російську мову до румунської.

Гагаузів Цику зазначив, що нацменшини своє право на лінгвістичну і культурну ідентичність повинні використовувати правильно.

«Якщо ми будемо використовувати російську для міжетнічних відносин, ми ніколи не інтегруємо нацменшини в Молдавський політичний дизайн. На це завжди буде впливати геополітична ситуація», – вважає Цику.

Своєю чергою, в.о. міністра юстиції Фадей Нагачевський і голова юридичної комісії парламенту Василь Болю наполягали на відхилення клопотання депутатів, вважаючи їх «неприпустимими».

«Це точка неповернення, або ми йдемо до незалежності, або ми залишаємося придатком», – сказав Цику.

У результаті суд прийняв аргументи депутатів і визнав закон про розширення прав російської мови неконституційним. При оголошенні рішення голова КС Домініка Маноле повідомила, що у судді Володимира Цуркана була особлива думка з цього питання.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.