У Нацраді пояснили, чому не зможуть завадити реінкарнації каналів Медведчука

Якщо власники трьох заблокованих каналів подадуть заявку, а у списку засновників не буде вказано ім’я Козака, то Нацрада може видати їм ліцензію.

Про це заявив перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль в інтерв’ю «Главкому», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та Zik сталося на підставі дій правоохоронних органів. Формальним власником цих каналів є Тарас Козак. Проте контролюються вони групою кума президента Росії Віктора Медведчука.

«Ми можемо якось протидіяти: не голосувати за це, бойкотувати засідання Нацради, затягуючи ухвалення рішення, але це все тимчасова історія, бо законних підстав відмовити не маємо. Навіть якщо у засновниках будуть Єгор Бенкендорф, або В’ячеслав Піховшек, або якісь інші всім відомі люди, дотичні до тих каналів або навіть колишньої Партії регіонів. Інша справа, що видача ліцензії це тривалий процес, і вони не можуть це зробити сьогодні на завтра», – розповів Коваль.

Читайте також: Україна звернулася до компаній Google і YouTub з проханням закрити канали «112 Україна», NewsOne і Zik

За його словами, Україна потребує нового медійного законодавства, яке має надати Нацраді більше повноважень. Крім того, він підкреслив, що сьогодні до переліку можливих терористичних або антидержавних загроз можна також ставити не тільки фізичну зброю, а й зброю інформаційну.

«Все, що ми можемо зараз закинути порушникам, це розпалювання ворожнечі, заклики до повалення державного устрою, заклики до розв’язання агресивної війни. Є декілька моральних аспектів, за які можемо карати, вони пов’язані з дітьми, підлітками. І це все», – наголосив він.

Заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення нагадав, що Нацрада вже зверталася до суду з вимогою анулювати ліцензію для телеканалу «Наш». Але його власник зареєстрував нову юридичну особу «Наш 365», ця компанія без проблем отримала нову ліцензію.

Нагадаємо. 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Крім того, на 5 років запровадили санкції проти каналів 112 Україна, NewsOne, ZIK, які пов’язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.