В Україні можуть скасувати переведення годинника

На розгляді Верховної Ради знаходиться законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні». У разі його ухвалення буде встановлено єдиний київський час. Переведення годинника може залишитись у минулому.

Про це повідомляє «Обозреватель», передають Вчасні Новини.

Подробиці. На розгляд Верховної Ради подано законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні», автором якого є перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук.

У документі зазначено, що цьогоріч перехід на зимовий час заплановано в ніч із суботи (24 жовтня) на неділю (25 жовтня). У разі ухвалення законопроєкту буде встановлено єдиний київський час, який відповідає теперішньому зимовому часу (UTC +2).

«Сподіваємося, що в разі підтримки Верховною Радою України, це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроєкті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується», – йдеться в пояснювальній записці.

Також наводяться думки науковців та лікарів, які запевняють у негативних наслідках щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад. Доведено, що такі переведення стрілок годинника викликають суттєве погіршення стану здоров’я людей під час адаптації до «літнього» та «зимового» часу.

«Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб», – підкреслив Стефанчук.

Наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли. Проте це взагалі не допомагає енергозбереженню.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.