ЗМІ: У Баканова намагалися зробити санкції РНБО більш м’якими

Керівництво СБУ намагалося пом’якшити санкції, які мала намір ввести РНБО проти восьми фізичних осіб, включаючи проросійського політика Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на коментар членів РНБО, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Керівництво Служби безпеки виступало за пом’якшення обмежувальних заходів, які планувала ввести Рада національної безпеки проти восьми осіб. Однак Рада підтримала більш жорсткий варіант. Про це стало відомо також після виходу указу і додатків до нього.

Санкції, запропоновані СБУ

Так, пропозиції СБУ, винесені на засідання РНБО 19 лютого, передбачали введення тільки п’яти видів санкцій:

1) блокування активів – тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним їй майном;

 2) обмеження торгових операцій;

 3) призупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань;

 4) анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

 5) повна заборона заходу іноземних невійськових суден і військових кораблів у територіальне море України, її внутрішні води, порти.

Читайте також: У Нацраді пояснили, чому не зможуть завадити реінкарнації каналів Медведчука

Санкції РНБО

Проте секретар РНБО Олексій Данилов запропонував додатково 7 санкцій до 5. Таким чином під час голосування було озвучено пропозицію затвердити рішення, включивши пропозицію, яка прозвучала від Данилова.

В результаті додано ще сім видів санкцій, а саме:

1) обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України;

2) запобігання виведенню капіталів за межі України;

3) заборона участі в приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави і особами, які прямо або побічно контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;

4) заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;

5) припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

 6) заборона передачі технологій, прав на об’єкти інтелектуальної власності;

 7) інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим законом.

За результатами рішення РНБО щодо санкцій включає 12 пунктів замість 5, які були запропоновані СБУ.

Нагадаємо. Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо санкцій проти 19 компаній і 8 фізичних осіб. Серед них проросійський політик Віктор Медведчук, дружина якого сьогодні оголосила про рішення піти у політику.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Крім того, на 5 років запровадили санкції проти каналів 112 Україна, NewsOne, ZIK, які пов’язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.