Єрмак відповів на пропозиції Козака щодо ситуації на Донбасі

Українська сторона уважно ознайомилася з листом Козака від 19 березня, який було направлено «нормандським радникам». І дала відповідь.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на лист глави ОП України Андрія Єрмака, який отримала у своє розпорядження.

У листі зазначається, що Україна не може погодитись на пропозиції, висловлені заступником глави адміністрації президента РФ Дмитрієм Козаком після останньої відеоконференції радників лідерів країн «нормандської четвірки», до якої належать Україна, Німеччина, Франція та Росія.

Єрмак повідомив, що українська сторона уважно ознайомилася з листом Козака і здивована «своєрідною інтерпретацією підсумків останньої відеоконференції політичних радників лідерів країн «нормандського формату». І зазначив, що саме українська сторона ініціювала скликання позачергового раунду консультацій у форматі Робочої підгрупи з безпекових питань ТКГ відразу після завершення відеоконференції.

«Щоб отримати конкретні підтвердження готовності сторін щодо забезпечення режиму припинення вогню», – пише Єрмак.

Він зауважив, що російська сторона відмовилася від проведення консультацій підгрупи попри істотну ескалацію на Донбасі. І це є красномовним свідченням відсутності її реальної зацікавленості у неухильному дотриманні додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.

«Ми занепокоєні продемонстрованим російською стороною підходом до цих важливих питань, так само як і маніпулятивним характером запропонованих паном Козаком висновків. Відповідно, за жодних умов не можемо погодитися з пропозиціями, що містяться у його листі від 19.03.2021», – йдеться у листі Єрмака.

Крім того, він зазначив, що українська сторона готова у будь-який час до проведення подальших дискусій в будь-якому форматі для прийняття конкретних рішень і забезпечення безумовного режиму припинення вогню і врегулювання конфлікту в цілому.

Нагадаємо. 19 березня заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак направив листи до лідерів «нормандської четвірки», де запропонував не пізніше 22 березня узгодити і закріпити підписами проєкт спільних підсумків відеоконференції політрадників від 18 березня.

Козак запропонував зобов’язати Київ привести липневу заяву Міноборони України про припинення вогню в відповідність до узгоджених в тому ж місяці заходів щодо дотримання перемир’я «без будь-яких вилучень і інтерпретацій». Тож відкривати вогонь у відповідь можливо лише за наказом керівництва ЗСУ або окупантів після безуспішної спроби використовувати наявні механізми з реагування на порушення режиму припинення вогню.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.