ООН: Громадян України примусово виселяють з Криму

В окупованому Криму проводиться примусова депортація громадян України, які не мають паспортів Російської Федерації

Про це заявив представник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Віталій Хилько в етері державного телеканалу Дом, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Дипломат наголосив, що українців, які не отримали російський паспорт та проживають в Криму без так званої посвідки на перебування, згідно законодавству РФ, вважають іноземцями. І вони підлягають депортації.

«За 2020 рік ми задокументували 178 випадків, коли «суди» на території АРК (Автономної Республіки Крим – ред.) виносили рішення, які зобов’язують дану категорію осіб покинути АРК. З них 105 громадян України отримали таке «судове» розпорядження», – сказав Хилько.

Він також повідомив, що 416 осіб (щонайменше 292  з них є громадянами України) отримали припис заплатити штраф за порушення так званих міграційних правил, які діють в РФ. При цьому йдеться про звичайних кримчан, які проживали на півострові раніше і залишилися тут після 2014 року.

«Єдине необхідно уточнити, що це ті, які не отримали паспорт РФ і не мають довідки про тимчасове або постійне місце проживання. Тобто зазвичай це особи, які не мали прописки на території АРК. Зауважую – зазвичай, тому що бувають винятки скрізь. Можливо, хтось із них приїхав до Криму вже після окупації – працювати або відвідувати своїх родичів, або просто користуватися правом вільного переміщення територією України», – додав Хилько.

Представник Моніторингової місії ООН зазначив, що у Криму сьогодні існує два види депортації – примусовий та самостійний виїзд. Якщо рішенням «суду» приписано самостійний виїзд, а людина залишилась на окупованій території півострова, то її повторно затримують і тоді їй вже загрожує примусова депортація.

«При примусовій депортації затриманих поміщають у так звані приймачі – місця утримання під вартою. І ці особи будуть депортовані. Ми документуємо такі випадки. Їх депортують або спочатку на територію РФ (зазвичай у Ростовську область), а звідти вже на територію України через Харківську область. Або ж безпосередньо через адміністративний кордон з Кримом на територію материкової України», – уточнив Хилько.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.