У Чехії по всій країні арештовують причетних до участі в боях на Донбасі проти України

За даними чеських ЗМІ, по всій країні проводиться акція Національного центру боротьби з організованою злочинністю поліції Чехії, під час якої від ночі затримують підозрюваних у причетності до участі в боях на Донбасі проти України.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Перші повідомлення у ЗМІ говорили про 10 чи й 20 затриманих.

Так, інтернет-видання Deník N цитує представника Верховної прокуратури Чехії Мартіна Білого, який повідомив про п’ять затриманих фізичних осіб на цей час, яким іще не висунули офіційних обвинувачень

Цих осіб підозрюють у вчиненні кримінальних злочинів терористичного нападу, фінансування тероризму і підтримки й пропаганди тероризму. Ідеться про їхню участь у боях на сході України на боці угруповання «ДНР»; дехто з затриманих виїжджав туди сам, інші надавали їм підтримку.

Поліція Чехії, підрозділом якої є Національний центр боротьби з організованою злочинністю, повідомила лише, що ця акція не пов’язана з розслідуванням щодо вибухів на складах озброєнь 2014 року, за яким, за даними розслідування, стоять агенти російської військової розвідки, відомої за старим скороченням ГРУ. І обіцяють надати додаткову інформацію через кілька годин.

Видання Aktuálně.cz і Respekt пишуть, що існує підозра, що до виїзду на Донбас воювати проти України чехів підбурювали працівники ГРУ, які працювали в Чехії під прикриттям посольства Росії і які були нещодавно вислані з Праги.

За повідомленнями цих видань, працівники ГРУ з російського посольства обирали собі цілі для такого рекрутування, зокрема, на акціях, які влаштовували на могилах і пам’ятниках радянських червоноармійців часів Другої світової.

У нічній акції, за їхніми даними, брали участь сотні поліцейських по всій Чехії, а затримані є членами кількох чеських воєнізованих угруповань. Як пишуть ці видання, багато з них мають удома легальну зброю, і були побоювання, що вони могли вчинити збройний опір затриманню.

У Чехії вже відбулося чи далі відбуваються кілька процесів над людьми, які брали участь у діяльності незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», що як гібридні сили Росії захопили частини Донецької і Луганської областей і визнані в Україні терористичними.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.