З 1 травня українців переведуть на річний тариф: якою очікується ціна газу

25 квітня всі постачальники повинні оголосити, скільки коштуватиме блакитне паливо протягом року. Проте вже зараз названо приблизні ціни

Про це розповів глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко у коментарі «Обозреватель», передають Вчасні Новини.

Подробиці. З 1 травня в Україні введуть річні тарифи на газ. Усіх автоматично переведуть на нові ціни, розмір яких буде на 2-3 грн вищий за чинні 6,99 грн за кубометр.

«На момент початку опалювального сезону й у сам опалювальний сезон є пік. Ми отримаємо газ за ціною близько 10 грн за кубометр. А влітку газ може подешевшати вже до 4-4,5 грн за кубометр», – сказав він.

За словами координаторки житлових програм «Опори» Тетяна Бойко, кубометр може коштувати близько 8-10 грн. І це значно вище, ніж 6,99 грн за куб (квітневий тариф у більшості постачальників).

«НКРЕКП врахувала деякі зауваження. Рішення, яке ухвалили, було кращим, ніж попередній проєкт. Цей проєкт дозволяє постачальникам зменшити ціну. Якщо за результатами літніх закупівель ціна знизиться, буде можливість переглянути тариф. Ніхто не знає, як поведеться ринок, виходячи з прогнозів. Ми припускаємо, що краще було б після літнього сезону вводити річний тариф. Важко сподіватися, що в березні буде краща ціна, ніж у липні», – пояснює вона.

Що варто знати про річний тариф на газ?

Зараз за замовчуванням діють місячні ціни, які регулярно переглядаються. З травня всі українці будуть автоматично переведені на річні тарифи. І за новими ж правилами всі постачальники вже 25 квітня повинні оголосити, за якою ціною будемо купувати блакитне паливо протягом року.

У новому документі передбачено можливість знижувати річний тариф у тому разі, якщо закупівельні ціни будуть падати. Найімовірніше, це станеться влітку.

Також варто знати, що змінити постачальника можна у будь-який момент, і це залишається поки що незмінним. Тобто, якщо виявиться, що ціна вашого постачальника значно вища, ніж в іншого, ви маєте право прийти до конкурента й укласти з ним договір.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.