На всіх іноземців, які воюють у лавах ЗСУ, поширюється правовий статус комбатантів – МЗС

Усі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних сил України (ЗСУ), мають правовий статус комбатантів згідно з Женевськими конвенціями про захист жертв війни та право на поводження з ними як із військовополоненими, якщо вони потрапили до рук ворога.

“Усі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних сил України, прийняті в добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно з законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” 1992 року. Відповідні особи є військовослужбовцями ЗСУ, на яких, згідно з положеннями Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року та Додаткових протоколів до них 1977 року, поширюється правовий статус комбатантів”, – ідеться в заяві Міністерства закордонних справ України, оприлюдненій у четвер.

“Цей статус, зокрема, наділяє таких осіб правом на поводження з ними як із військовополоненими у разі потрапляння в руки ворога. Нагадуємо, що Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти, в тому числі насилля, залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов’язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. Недотримання відповідних визнаних норм міжнародного гуманітарного права є серйозним порушенням Конвенції”, – наголосили в МЗС.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.