Синдром біженця: що робити, якщо «сонце не посміхається»

З початку повномасштабного військового вторгнення рф власні домівки були вимушені залишити мільйони українців. Дехто з них перебрався до більш «тихих» регіонів країни, інші вирішили тимчасово виїхати за кордон.

Переселенці потрохи адаптуються до нових умов, проте жоден з них не застрахований від синдрому біженця. Як допомогти собі подолати цей стан, розповідає МОЗ України.

Чому виникає синдром біженця?

Під цим поняттям медики розуміють комплекс особливих реакцій організму людини на стрес, спричинений переїздом внаслідок бойових дій. Це складний емоційний стан із характерними симптомами:

  • пригнічений настрій та відчуття безпорадності;
  • підвищена дратівливість, спалахи агресії;
  • емоційна відстороненість та нездатність відчувати позитивні емоції (радість, задоволення);
  • емоційні гойдалки у відношенні до приймаючої сторони — від безмежної вдячності до злості через їхнє благополуччя.

Важливо розуміти, що евакуація з району бойових дій не обов’язково призведе до розвитку синдрому біженця в майбутньому. Усе залежить від індивідуальних психологічних особливостей конкретної людини, стану психіки на поточний момент, запасів внутрішніх ресурсів, стресостійкості і т.д. А вміння вчасно надати самодопомогу та підтримати оточуючих — ключ до швидкого подолання стресового стану.

Як впоратися з синдромом біженця?

Основне, що варто пам’ятати — вам не повинно бути соромно за свою безпеку, не засуджуйте себе за те, що вирішили виїхати. Дайте собі час адаптуватися та діліться своїми почуттями з тими, хто поруч.

Також прийміть до уваги наступні рекомендації:

  1. Почніть соціалізацію на новому місці: влаштуйте побут, розплануйте, де та як довго ви будете жити, чи можна знайти можливість працевлаштуватися;
  2. Поверніться до звичок мирного життя. Рутинні дрібнички, на які раніше ми не звертали увагу, повернуть вам почуття певної стабільності. Це може бути ранкова кава, перегляд фільмів, читання, процедури з догляду за собою та ін.;
  3. Долучіться до волонтерської діяльності, якщо маєте ресурс. Добрі справи та підтримка інших допомагають почуватися корисним, включитися в активне життя громади та відволіктися від власних переживань;
  4. Залишайтеся на зв’язку з рідними та друзями. Не варто обривати соціальні контакти, тож не соромтеся телефонувати чи писати близьким людям з вашого оточення.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.