«Щоб росія не була сусідом»: Чехія та Словаччина закликали посилити підтримку України

Прем’єр-міністри Чехії та Словаччини Петр Фіала й Едуард Гегер у 54-ті роковини радянського вторгнення до Чехословаччини закликали посилити підтримку України у протистоянні широкомасштабному вторгненню росії.

Про це вони сказали у відеозверненні 21 серпня.

«Наша активна підтримка України особливо важлива враховуючи, що жахи війни та страждання мирних жителів буквально за нашими дверима», – сказав Гегер.

«І тому ми маємо разом підтримувати українців у їхньому опорі агресії російських окупантів», – додав Фіала.

Підтримуючи Україну, зауважив Гегер, ми підтримуємо також і власну безпеку.

«Ми не хочемо, щоб росія була сусідом», – сказав Прем’єр Словаччини.

Говорячи про трагічні події 21 серпня 1968 року, коли війська очолюваного СРСР Варшавського договору окупували Чехословаччину, Фіала наголосив на необхідності пам’ятати історію і не допускати подібних трагедій у майбутньому.

21 серпня 1968 року війська СРСР та країн-сателітів із Варшавського договору вторглися до Чехословацької Соціалістичної Республіки «для ліквідації загрози виходу її із соціалістичного табору та військового союзу з СРСР». За сучасними даними, в ході вторгнення було вбито 108 і поранено понад 500 громадян Чехословаччини, в переважній більшості мирних жителів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.