21 листопада: яке свято сьогодні відзначають, прикмети та іменинники

21 листопада – 325-й день року. До кінця року залишається 40 днів. Про те, яке свято сьогодні, які існують заборони у цей день, про народні прикмети та іменинників розкажуть Вчасні Новини.

21 листопада іменини святкують: Михайло, Михайлина. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

Яке церковне свято сьогодні

21 листопада за релігійним календарем – День Святого Михайла, Собор Архістратига Михаїла. В народі свято отримало назву “Михайлів день”. Термін “собор” означає зібрання всіх святих ангелів, яких очолює саме Архістратиг Михаїл, який є Небесним вождем. Ім’я Михаїл перекладається як “подібний Богу”.

Також 21 листопада святкують Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Свята 21 листопада в Україні та світі

З 2017 щороку 21 листопада в Україні святкується День Гідності та Свободи. Це національне свято має надзвичайно важливе значення для кожного українця. Його мета – затвердити прагнення громадян України до демократії, справедливості, свободи та схвалити рух до майбутнього в Європі.

Також у третю неділю листопада в Україні святкують професійне свято – День працівників сільського господарства. Цього року воно припадає на 21 листопада.

21 листопада Україна святкує День Десантно-штурмових військ Збройних сил. З’явилося свято в 2017 році, коли була замінена назва десантних військ на десантно-штурмові війська. Сьогодні вони є окремою частиною Збройних сил України, приймають активну участь в зоні АТО/ООС, а також в спеціальних і миротворчих операціях.

В інших країнах 21 листопада святкують Всесвітній день рибальства, Всесвітній день телебачення, Всесвітній день вітань або Hello Day.

Також у третю неділю листопада відзначають Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій. Дата була встановлена Організацією Об’єднаних Націй в 2005 році.

Прикмети 21 листопада

  • Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.
  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
  • Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.
  • Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.
  • Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи.
  • Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до пів грудня.
  • День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.
  • Від Михайла зима морози кує.
  • Як Михайло закує, то Микола не розкує.

Що не можна робити сьогодні 

21 листопада не прийнято рyбати сoкирою, рiзати ножем або ткати, щоб Михайло не образився. Не можна у цей день братися за важку роботу. Правда, є й винятки. Наприклад, якщо людина працює не по своїй волі або важка робота потрібна, щоб зробити добру справу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.