Україна відзначає День Гідності та Свободи

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Свято є відносно молодим, але дуже важливим для українців. Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, розпочалися дві доленосні для сучасної України події: Помаранчева революція 2004-го та революція Гідності 2013-го.

Президент України Володимир Зеленський привітав українців, записавши відеозвернення. «Ми прекрасний, сильний, сміливий, розумний, талановитий народ. Непереможний. Саме тому, що ми маємо гідність. Для нас рабство – приниження. Втрата свободи – це втрата честі. (…) Тому ми готові боротися ціною власного життя», – наголосив він.

Обидві революції відстоювали свободу й права українців. І якщо вперше Україні вдалося уникнути кровопролиття, то вдруге події дійшли до апогею.

Масове побиття студентів, учасників мирного мітингу, зіткнення активістів із міліцією закінчилися силовим розгоном Майдану та кровопролиттям. Масовий протест, який розгорнувся у Києві, перекинувся на всю Україну.

Відстоюючи гідність та свободу, свої життя віддали 106 осіб, понад дві тисячі отримали поранення.

3 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про День Гідності та Свободи». Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.